5+1 jó dolog, amit Bécsben csinálhatunk tavasszal

Alig süt ki először rendesen a nap, alig kezdenek el a madarak énekelni, egy szebb hétvégén máris gyakorlatilag képtelenség kijutni Bécsből. Az embernek az állandósult dugó közepén ülve az az érzése, hogy minden második bécsi egyszerre akar kirándulni. Ami nagyjából igaz is, hiszen a helyiekben van egy titkos gomb, amely megfelelő erejű napsütés és megfelelő hőfok fölött bekapcsolja gazdájában a kiránduló-modult, és az is rögvest indul a Wiener Waldba, aki egyébként a sarki Billáig nem hajlandó elsétálni.

Ez pedig jó hír mindazoknak, akik tavasszal akarják felkeresni a császárvárost, két okból is.

Egyfelől van hely, kevesebb az ember az utcákon, kevesebb az autó, könnyebben lehet mozogni, másfelől meg ha ez embernek mozgásra, sétára vagy kirándulásra támad gusztusa, elég követni az áradatot, máris a legjobb kirándulóhelyeken találja magát.

Érdemes készülni akár a kényelmes városi cipővel, akár a kirándulóbakanccsal, mert Bécs ezen a tavaszon is jobbnál jobb programok garmadáját kínálja, amelyek közül az alábbi kis csokor inkább ízelítő, mintsem teljes étlap.

Keith Haring-kiállítás az Albertinában

Az aggasztóan fiatalon, 32 évesen elhunyt Haring az idén lenne 60 éves, ebből az alkalomból rendez az Albertina ragyogó kiállítást a művész leghíresebb munkáiból. Még azok is ismerik Haringet, akiknek a neve alig mond valamit.

Elég egy felületes pillantást vetni a kiállítás néhány képére, máris csaphatunk a homlokunkra: ja, tényleg!

A kiállítás méltó az amerikai művész életművéhez és hírnevéhez, de ezt már megszokhattuk az Albertinától. A múzeum másik nagy előnye, hogy a Kärtnerstrasse szomszédságában található, ahol a kötelező barangolást mesésen egészíti ki a Sacher tortája vagy a számtalan féle és fajta fagylalt meg csokoládé.

Insider tipp: Mivel az Albertina mindig nagy népszerűségnek örvend, s a kiállítás viszonylag rövid ideig (június 24.) látogatható, ezért érdemes online jegyet venni.

Gourmet-fesztivál a Stadtparkban

Amikor egymást közt vannak, a bécsiek is kedélyesen elröhögcsélnek azon, hogy az osztrák konyha mint olyan nem...Nos, nem túl ötletdús és kreatív, ám erre a sarkos megállapításra rácáfol a Genuss Festival május 11-13. között, amikor is közel kétszáz kiállító mutatja be, milyen a hagyományos osztrák konyha, és hogyan képzelik a megújult biokonyhát.

Fölösleges lenne most belemenni, hogy van-e élet a kolbászon és a tafelspitzen meg a "vínersniclin" túl, mert ez a gasztrofesztivál pontosan ezt mutatja be.

A május eleji időpont miatt számtalan friss finomságot lehet kóstolni, de természetesen lesz itt bregenzerwaldi sajt, bécsi sonka, kézműveslekvár és waldviertleri mákos süti – amiért már magában érdemes kilátogatni, magáról a parkról nem is beszélve, amely Bécs egyik legszebb és legnépszerűbb parkja.

Insider tipp: Mint mindig, most is érdemes az autót a ringen kívül hagyni egy parkolóházban, vagy pár kerülettel kijjebb, a számos P+R parkolók valamelyikében, s ha tudunk, vigyünk magunkkal helybélit, mert olyasmiket is árulnak itt, amikről néhány tucatnyi embert leszámítva senkinek nincs fogalma.

A világ leghosszabb bluesfesztiválja

Ha blues, akkor Chicago, esetleg a Mississippi deltája, jó, London. De hogy Bécs? Ezt most hogyan? Úgy, hogy Bécs mindig is melegen üdvözölte a bluest, s számos nagyszerű blueszenészt adott a világnak (Hans Theessinktől Ripoff Raszkolnikovig), így adja magát, hogy legyen fesztivál, s ne rövid, ellenben hosszú. Júniusban többek közt Joe Bonamassa lép fel a városban, de akinek nagy a tömeg, erős a felhajtás és még az elektromos bluest családias környezetben szereti hallgatni, az március 20. és április 30. között lényegében minden este koncertre mehet.

Az olyan helyi hírességek, mint a Mojo Blues Band vagy a Bluesmessengers mellett olyan nagy nevek is fellépnek, mint a Savoy Brown, a Pretty Things vagy éppen Chris Farlowe, aki már maga megér egy utat. Texas boogie, Hammond B3, akusztikus gitár és harmonika, gitár gitár hátán, fiúk és lányok egyben, külön-külön, duóban – itt tényleg mindenki talál kedvére valót.

Insider tipp. A koncertek legtöbbjét a Reigen nevű étteremben tartják, ami Bécs nyugati részén, Schönbrunntól pár sarokra található. Sem az idejutás, sem a parkolás nem egy leányálom, a 4-es metró viszont kiváló megközelítést jelent. Jegyek a helyszínen is kaphatóak, de elővételben még olcsóbbak is.

Óh, azok a kilencvenes évek

Mialatt mi '91-'92-ben boldogan fuvaroztuk haza Bécsből a Gorenje fagyasztóládákat és bontottuk a vasfüggönyt, az osztrák művészek egészen más lenyomatát látták annak a turbulens, mégis annyira élvezetes évtizednek. Azt soha nem lehetett mondani, hogy a konzervatív osztrákok ne lettek volna alaposan konzervatívok, ám ha modernről van szó, avantgardról, meg minden egyébről, ami a kettő közt terül el, akkor a bécsi képzőművészeknek senkitől sem kellett kölcsönkérniük ihletet, ötletet vagy szellemességet. A kiállítás ezt bizonyítja közel 250 műtárggyal majdnem ugyanannyi művésztől, s egészen zavarba ejtő szembesülni azzal, hogy mi maradt a Gorenjék helyén, hogyan láttak minket, magukat meg ezt az egész Közép-Európa nevű képződményt, amelynek Bécs sokkal inkább fővárosa, mint Budapest.

Insider tipp: Mivel a múzeum pár sarokra van csupán Josefstadtól, érdemes rászánni egy-két órát a barangolásra a Josefstädter Strasse és környékén, mert Bécs egyik leghangulatosabb, és a Teréz- valamint Erzsébetvárosra hasonlító környéke ez számos apró bolttal, kávézóval és fagylaltozóval.

Marx, a harmadik ember

Végezetül két szokatlan, a fősodrásból kilógó múzeum azoknak, akik másra vágynak, és már a Bécsi Maratont is teljesítették, vagy eszük ágában sincs futni a Donauinselen.

Bécsről és Bécsben nyilván sok filmet forgattak, A harmadik ember azonban kétséget kizáróan a leghíresebb.

Az Orson Welles főszereplésével készült filmet a Burgkinóban folyamatosan műsoron tartják, s aki beleszeretett a filmbe meg a városba, az ugorjon be bármelyik szombaton a Dritte Mann Museumba, pár perc sétára a Naschmarktól. Minden, amit a filmről tudni érdemes, s talán az is, amit nem annyira.

Bécs mindig is vörös város volt, és az is lesz – bár a bécsi szociáldemokrácia elég messze van (ha térben és időben nem is, de ideológiában és annak gyakorlati vetületében mindenképpen) az ismert magyar szocializmustól, s ezt mutatja be a város legimpozánsabb bérlakás-komplexumában, a Karl-Marx-Hofban (azon belül is a Waschsalonban, igen, a mosodában) az 100 Jahre Rotes Wien 1919-2019 c. kiállítás minden csütörtök délután. Április 11-től pedig Karl Marx Bécsben címmel nyílik kiállítás – mindegyik kiváló példája annak, hogy hányféleképpen lehet emlékezni meg történelmet írni és bemutatni.

Insider tipp: Mindkét kiállítás kicsi, elővételre nincs szükség, de érdemes figyelni a nyitvatartási napokra. Mindkettő a 4-es metró vonalán fekszik Spittelauval együtt, ahol nagyszerű P+R parkoló található.

Ez is érdekelhet:

Cukrászdák, kávéházak, pékségek – Így igazodj el a legnépszerűbb bécsi helyek világában!

Az osztrák fővárosban minden sarkon van egy kávéház, minden másodikon egy cukrászda, és minden harmadik sarkon egy pékség. Lemerülünk a melanzsok, pretzelek és sajtos rudak világába.

(Fotók: unsplash.com)

bécs | hétvége | gasztro | fesztivál | futás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom