Ezeket a tárgyakat viheted el nyugodt szívvel egy szállodából – És ezeket nem

Sampon? Igen. Törölköző? Nem.

Valamilyen oknál fogva a szállodai sampon másképp hat a vendégre. Talán az egyedi illata, a márkajelzése, vagy mert olyan icipici üvegekben van, amilyeneket sehol máshol nem találni.

Ha távozáskor egy-két üveggel a táskádba teszel, akkor nem vagy egyedül vele. Például az amerikai utazók mintegy 73 százaléka vallja be, hogy magával viszi a szállodai piperecikkeket a kijelentkezést követően.

Lehet, hogy sokan nem érzik rosszul magukat, ha elviszik ezeket az üvegeket, de mi a helyzet az olyan nagyobb dolgokkal, mint a köntösök vagy akár a szoba dekorációja? Mi az etikett arra vonatkozóan, hogy mit lehet és mit nem lehet elvinni egy hotelből?

– A piperecikkeket, például a szappant, a sampont és az eldobható papucsot nyugodtan el lehet pakolni – mondja Mehmet Erdem, a Las Vegas-i Nevada Egyetem docense. – Csak ne feledjük, hogy egyes szállodák jótékonysági szervezetekkel együttműködve újrahasznosítják ezeket a tárgyakat, ezért inkább tájékozódjunk arról, hogy a szálláshely, ahol megszállunk, részt vesz-e ilyen programokban, és ha igen, vegyük figyelembe azokat az embereket, akiknek valóban szükségük van ilyen holmikra.

Na, de mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amiket nem szabad elvinni?

– Az ágynemű, például a törölközők, lepedők és párnahuzatok a nem elvihető kategóriába tartoznak. Emellett egyes vendégek tévesen azt is feltételezik, hogy a szobájukban elérhető könyvek vagy magazinok eltehetők, pedig legtöbbször nem így van. A hajszárítók és a gőzölős vasalók is azok közé a tárgyak közé tartoznak, amelyeket kijelentkezéskor néha „véletlenül” elpakolnak a vendégek. Ha kétségeink támadnak, a szakértő szerint „kérdezzük meg magunktól, hogy mit mondana most az általános iskolai tanárunk?”

Egyébként nem csupán a piperecikkek vagy az ágyneműk eltűnése miatt kell aggódniuk a szállodáknak. Megesett már, hogy a vendégek távozás előtt zuhanyfejet vagy olasz márványlapokat vittek el a szobákból. Ilyen ne jusson eszébe senkinek, mert ez bűncselekmény, lopásnak minősül. És akár megvádolnak, akár nem, ki is tilthatnak kedvenc szállodánkból. Az NBC beszámolója szerint sok hotelnek van afféle „no stay” adatbázisa azok számára, akiket már nem szeretnének vendégül látni, és ezt más szállodákkal is megoszthatják.

És hogy miért kell ekkora erőfeszítéseket tenni ilyen apró tárgyakért? Azért, mert összességében hatalmas költségeket jelentenek a szállodáknak. Az Amerikai Szállodák és Szállások Szövetsége szerint a lopások évente száz millió dollárba fájnak a hoteleknek.

Ha tehát legközelebb késztetést érzünk arra, hogy hazavigyünk valamilyen szuvenírt, győződjünk meg róla, hogy valóban ingyen elvihető-e. Ha még mindig nem vagyunk biztosak benne, kérdezzük meg a recepción dolgozókat.

Mielőtt szállodai szobát foglalsz, ezt a három kérdést kötelező feltenned, itt pedig több utazási praktikát is találsz légiutas-kísérőktől, pilótáktól és ingázóktól.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

tilos | piperecikkek | elvinni | szálloda | szakértő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom