Visszatért a moldovai levendula – Igazi Instamágnes helyek lettek a csodaszép mezők

Több mint harminc évvel a Szovjetunió összeomlása után Moldova levendulaipara ismét életjeleket mutat. Napjainkban nemcsak maga a levendulaolaj számít népszerűnek, hanem a mezők is, hála a közösségi médiának és a színpompás fotók miatt érkező látogatóknak.

Öt vagy hat újonnan belépő vállalkozó fokozatosan bővíti a levendulamezőit, a tendencia pedig azt eredményezte, hogy Moldova levendulaolaj-termelése az elmúlt húsz évben megduplázódott, és immáron évi húsz tonnára emelkedett. Ez persze még mindig messze van az 1989-es csúcsidőszaktól, amikor az ország kilencszer ennyit hozott össze.

"Az iparágnak komoly hagyománya van Moldovában, de a Szovjetunió felbomlását követően feledésbe merült" – mondja Alexandru Badarau, a Levendulatermesztők Szövetségének elnöke. Hozzáteszi, hogy az iparág azért esett szét, mert megszakadt a kapcsolat a moszkvai úgynevezett központtal, ahová annak idején az olaj nagy részét exportálták. "Moldova sokkal kevesebbet termel, mint amennyire képes lenne, de előbb be kell bizonyítanunk, hogy minőségi, nemzetközi színvonalú terméket tudunk előállítani" – magyarázza Badarau.

Egy vállalkozó, Nicu Ulinici édesapja gazdaságának megöröklése után 2014-ben szüretelte le az első bokrokat. Szerinte a moldovai levendula kevesebb olajat ad, cserébe jobb minőségű és kellemesebb, lágyabb az illata.

Instagmágnes helyek

Egy másik moldovai gazda, Alexei Cazac pedig azon farmerek egyre bővülő csoportjába tartozik, akik az aromás fűszernövény kultúrájának újraélesztését szorgalmazzák.

Az első bokrokat még 2015-ben ültette el. "A kezdeti évben, amikor a levendula virágzott, eljöttünk ide, és azt vettük észre, hogy az egész mező tele van emberekkel, Olyan volt, mintha egy fotózáson lennénk. Nem így terveztük" – mondja.

De ha már így alakult, Cazac most körülbelül 2,50 eurónak (kb. kilencszáz forintnak) megfelelő összeget kér a látogatóktól azért, hogy végigjárhassák a több mint huszonnégy hektáron elterülő levendulamezőit.

Mire használják a levendulaolajat?

Elsősorban piperecikkek, sminkek és parfümök előállításához. Az illatát relaxáló és nyugtató tulajdonságai miatt kedvelik,

egyesek szerint képes ellensúlyozni a szorongást és az álmatlanságot.

A moldovai levendula visszatérése egyébként jó néhány nyugat-európai székhelyű kozmetikai cég figyelmét is felkeltette. A Weleda 2005-ben kezdte el onnan beszerezni a levendulát, az országot tökéletesnek tartják a gyógynövény számára. A Mane szintén jelentős márkaként van jelen Moldovában, a francia illatszergyártó cég leányvállalata illóolajok előállításával foglalkozik. A Levendulatermesztők Szövetsége szerint a tagok az előállított olaj kilencvenkilenc százalékát az Európai Unióba, leginkább Németországba exportálják, de hatalmas mennyiséget szállítanak két másik ismert levendulatermesztő országba, Franciaországba és Bulgáriába.

Maradva a levendulánál, Aurora Mazzucchelli olasz Michelin-csillagos séf osztotta meg tökéletes tortellini receptjét, amelyben a klasszikus tésztaételt levendulás töltelékkel dobta fel, hogy aztán ehető virágokkal is díszítse.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

moldova | instagram | levendula | olaj | illóolaj

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom