Évről évre zsugorodik a Mont Blanc – Most ennyivel ment össze

Európa legmagasabb csúcsa két méterrel zsugorodott az elmúlt húsz évben. Hivatalos magassága ma már csak 4807,81 méter.

Az új tengerszint feletti magasságot egy huszonhét fős szakértőkből és kísérőikből álló csapat rögzítette expedíciója során, akik szeptember közepén három napon keresztül végeztek méréseket. A jelenség magyarázatához klímakutatók és gleccserszakértők bevonására lesz szükség.

Az elmúlt években egyre többen hívták fel a figyelmet a gleccserek olvadására, ami oka lehet a Mont Blanc zsugorodásának is. Míg 2007-ben a hegy magassága 4810,9 méter volt, 2021-ben már csak 4807,81 métert rögzítettek.

Ez azt jelenti, hogy Európa legmagasabb hegycsúcsa átlagosan évente tizenhárom centiméterrel csökken.

Mint ismert, 2001 óta kétévente mérik a Mont Blanc magasságát, hogy megalkothassák a jégtakarómodelljét. A leolvasott értékek évről évre mások, mivel a csúcsot állandóan hó borítja, amely az időjárási körülmények miatt folyamatosan változik.

Évente emberek millió keresik fel a francia Alpokban Chamonix fenséges hegycsúcsait, legyen szó hegymászókról, síelőkről, túrázókról. A közös bennük, hogy Európa legmagasabb csúcsát ilyenkor nem nagyon hagyják ki. A több mint 4800 méteres Mont Blanc a természet kiemelkedő munkái közé tartozik a kontinensen – amelynél talán csak ez a hegy pillanatait megörökítő, letaglózó time-lapse videó lett jobb.

(Forrás: Euronews, fotó: Getty Images)

csúcs | globális felmelegedés | franciaország | hegycsúcs | klímaválság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom