Teljesen ingyenessé teszik a tömegközlekedést decembertől ebben a francia városban

A dél-franciaországi Montpellier ingyenessé teszi a tömegközlekedést lakosai számára.

2023. december 21-től a helyi lakosok ingyenes tömegközlekedési bérletet használhatnak majd a város busz- és villamoshálózatán. A kezdeményezés célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése, de a lépéssel hozzájárulhatnak a társadalmi igazságossághoz és a fejlődéshez is.

Montpellier 2020 szeptembere óta kísérletezik az ingyenes tömegközlekedéssel, először csak hétvégente vezették be, majd 2021-ben kiterjesztették a hétköznapokra is, igaz, kizárólag a 18 éven aluliak és a 65 év felettiek számára. A további bővítés része a város 150 millió eurós, nulla szén-dioxid-kibocsátású mobilitási törekvésének, amelybe az

alacsony károsanyag-kibocsátású zóna kialakítása mellett kerékpárutak fejlesztése is beletartozik.

Nem Montpellier az első francia város, amelyek ingyenes közösségi közlekedéssel kísérletezik, azonban ezek többsége kevesebb, mint százötvenezer lakossal rendelkezik. Eddig a kétszázezer fős Dunkerque volt a legnagyobb város, ahol bevezették a kedvezményt, az eredmény pedig nem maradt el: a 2018-as ingyenes buszjáratok elindítását követően az utasok száma átlagosan nyolcvanöt százalékkal nőtt.

Franciaországban összesen harminckilenc településen működik hasonló rendszer, köztük Marseille Aubagne külvárosában, Calais kikötővárosában és Niort-ban, azonban ezek között is

Montpellier lesz a legnagyobb lélekszámú város.

A lakosok egy úgynevezett M’Ticket alkalmazáson keresztül igényelhetik lakcímigazolásukat követően a bérletet, amit okostelefonjukon tárolhatnak és amelyet minden alkalommal használniuk kell majd, ha felszállnak valamelyik buszra vagy villamosra.

Mint ismert, Európában már több ország bevezette az ingyenes tömegközlekedés. Így tett 2023-ban Tallinn és 2020-ban Luxemburg – ez utóbbi a világ első olyan országa, amely teljesen eltörölte a tömegközlekedési díjszabást.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

montpellier | közlekedés | tömegközlekedés | ingyen | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom