Close
Útlevél a szupermarketből: merész újítással kezdi az évet a balti ország

Útlevél a szupermarketből: merész újítással kezdi az évet a balti ország

Január közepétől az észt állampolgároknak elég lesz besétálniuk a Selver áruházlánc valamelyik üzletébe, ha új útlevélre vagy személyire van szükségük.

Az észt belügyminisztérium okmánykiállítási engedélyt adott a Hansab nevű, digitalizációval foglalkozó magáncégnek, melynek segítségével az emberek január 12-től az üzletlánc négy tallinni és egy pärnui boltjában is átvehetik a hivatalos dokumentumaikat, így csökkentve a sorban állást a Rendőr- és Határőrség (PPA) országos kirendeltségein.

Az iratokat digitálisan is rögzítik a PPA rendszerében, a dokumentumokat kiállító üzlet alkalmazottait pedig ellenőrzésnek és képzésnek vetik alá, mielőtt elkezdenék a dokumentumkiadási feladatokat. A Selver üzletekben már szinte minden készen áll az új szolgáltatáshoz, beleértve a megfigyelőrendszereket és a széfeket is, már csak a speciális szoftver hiányzik.

Áprilisra a lehetőséget egész Észtországra, sőt Finnországra is kiterjesztik, ekkortól az iratokat már Ouluban, Turkuban, Kuopióban, Vaasában, Tamperében és Helsinkiben is át lehet venni a boltokban. Összesen ötven ilyen kiadópontot lehet majd használni.

Idén egyébként meglepő dolgok derültek ki az útlevelekről.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

útlevél | szupermarket | boltlánc | észtország | személyi igazolvány

FOLYTASD EZZEL

Budapestet is érinti ez az Isztambulba tartó vonatos utazás

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram