Close
Meglepő dolgok derültek ki az útlevelekről az idén

Meglepő dolgok derültek ki az útlevelekről az idén

Úgy tűnik, a világ nyitottabb lett, mint a járvány előtt volt.

A Henley Passport Index mellett az Arton Capital pénzügyi tanácsadó cég is rendszeresen elkészíti az útlevélindexét, amelyből kiderül, mely országok okmányával lehet a legtöbb országba vízummentesen illetve helyben kérhető vízummal bejutni. A legfrissebb adatok pedig sok érdekességről árulkodnak. Többek között arról, hogy a világ nyitottabb lett a járvány előtti szinthez képest, és Vanuatu kivételével minden ország állampolgárai szabadabban utazhatnak, mint korábban. Az idén átlagosan tizenhattal több országba lehet bejutni.

Ez annak is köszönhető, hogy egyre jobban felértékelődik a mozgás szabadsága, és egyre népszerűbb a távmunka. Az általános növekedés ellenére ugyanakkor továbbra is hatalmas a „mobilitási szakadék” a legerősebb és leggyengébb útlevelek között.

Az adatok szerint a legerősebb útlevelek tízes listájában az európai országok között egyetlen másik kontinens képviselteti magát,

méghozzá rögtön az első helyre ugrott Egyesült Arab Emírségekkel, amelynek útlevelével 121 országba lehet vízummentesen utazni, 59-be pedig helyben kérhető vízummal.

A második helyen Németország végzett 127 vízummentes országgal és 46-al, ahol elég érkezéskor kérni a dokumentumot. A harmadik helyen holtversenyben végzett Svédország, Finnország, Luxemburg, Spanyolország, Franciaország és Olaszország 126 vízummentes úti céllal, majd Hollandia és Svájc következik. Magyarország a 15. helyen végzett 121 vízummentes és 50 érkezéskori vízumos úti céllal. A legkevesebb vízummentes lehetősége az Afganisztánból (38), Szíriából (39), Irakból (40), Pakisztánból (44) és Szomáliából (44) utazóknak van.

Idén azt is megtudtuk, mennyibe kerülnek a legdrágább útlevelek, és hogyan választják meg az egyes országok az utazási dokumentumaik színét.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

útlevélindex | útlevél | index | útlevél erőssége

FOLYTASD EZZEL

Rekordot döntött tavaly a Budapest Airport forgalma: nézd meg, mennyien utaztak a fővárosból!

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram