Close
Teljesen ingyenessé teszik a tömegközlekedést decembertől ebben a francia városban

Teljesen ingyenessé teszik a tömegközlekedést decembertől ebben a francia városban

A dél-franciaországi Montpellier ingyenessé teszi a tömegközlekedést lakosai számára.

2023. december 21-től a helyi lakosok ingyenes tömegközlekedési bérletet használhatnak majd a város busz- és villamoshálózatán. A kezdeményezés célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése, de a lépéssel hozzájárulhatnak a társadalmi igazságossághoz és a fejlődéshez is.

Montpellier 2020 szeptembere óta kísérletezik az ingyenes tömegközlekedéssel, először csak hétvégente vezették be, majd 2021-ben kiterjesztették a hétköznapokra is, igaz, kizárólag a 18 éven aluliak és a 65 év felettiek számára. A további bővítés része a város 150 millió eurós, nulla szén-dioxid-kibocsátású mobilitási törekvésének, amelybe az

alacsony károsanyag-kibocsátású zóna kialakítása mellett kerékpárutak fejlesztése is beletartozik.

Nem Montpellier az első francia város, amelyek ingyenes közösségi közlekedéssel kísérletezik, azonban ezek többsége kevesebb, mint százötvenezer lakossal rendelkezik. Eddig a kétszázezer fős Dunkerque volt a legnagyobb város, ahol bevezették a kedvezményt, az eredmény pedig nem maradt el: a 2018-as ingyenes buszjáratok elindítását követően az utasok száma átlagosan nyolcvanöt százalékkal nőtt.

Franciaországban összesen harminckilenc településen működik hasonló rendszer, köztük Marseille Aubagne külvárosában, Calais kikötővárosában és Niort-ban, azonban ezek között is

Montpellier lesz a legnagyobb lélekszámú város.

A lakosok egy úgynevezett M’Ticket alkalmazáson keresztül igényelhetik lakcímigazolásukat követően a bérletet, amit okostelefonjukon tárolhatnak és amelyet minden alkalommal használniuk kell majd, ha felszállnak valamelyik buszra vagy villamosra.

Mint ismert, Európában már több ország bevezette az ingyenes tömegközlekedés. Így tett 2023-ban Tallinn és 2020-ban Luxemburg – ez utóbbi a világ első olyan országa, amely teljesen eltörölte a tömegközlekedési díjszabást.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

közlekedés | tömegközlekedés | ingyen | franciaország | montpellier

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom