Close
Mozzarella vagy burrata – melyik olasz sajt a finomabb?

Mozzarella vagy burrata – melyik olasz sajt a finomabb?

Megegyezhetünk, hogy az olaszok nagyon értenek a sajtokhoz, legyenek azok lágyabb vagy kemény verziók. A friss, hófehér fajták közül azonban többet ismerünk, számos textúrával és árkategóriában. Mégis, melyiket érdemes választani, ha több opciónk van, és melyik ételhez passzolnak a legjobban? 

Körülbelül a 12. században jelent meg először a mozzarella, méghozzá Campania tartományban, közel Nápoly városához. A legendák szerint feltalálása a véletlen műve, ugyanis egy sajtkészítő üzemben véletlenül pottyant bele az aludtej egy vödörnyi forró vízbe. Nem tudni, hogy ez a romantikus verzió vagy a valós, de az biztos, hogy az első mozzarellát az olasz vízibivaly (bufala) nagyon gazdag, zsíros és ízes, pasztörizálatlan tejéből készítették. Mivel akkoriban még kanyarban sem volt az élelmiszerek hűtésének technológiája, ez nagyon frissen fogyasztandó termék volt.

A mozzarella kifejezést először 1570-ben használta Bartolomeo Scappi, híres reneszánsz szakács és gasztronómus.

A jó, minőségi mozzarella ismérve, hogy szálakra szedhető, a hazánkban is megismert tartós sajtok közelében sincsenek annak az eredetvédett csemegének, amit az olaszok annyira tisztelnek és szeretnek. Érdemes a bivalymozzarellát frissen fogyasztani, szakértők szerint a legjobb állapotát készítés után nyolc-kilenc órával éri el. A helyzet az, hogy a hűtés jócskán ront a minőségén, így eredetileg a friss mozzarellát körülbelül egy napon belül érdemes elfogyasztani, mert hűtés hatására egészen megváltozik a textúrája.

Fontos, hogy Olaszországban csak a bivalytejből készült sajt minősül mozzarellának, a tehéntejből készített megfelelője a nemkülönben krémes és finom fior di latte.

És akkor itt van nekünk a stracciatella – nem, nem a csokidarabos fagylalt, hanem továbbra is egy sajtkészítmény, lágy és kenhető, ami gyakorlatilag sajtkrém/túró és szaggatott mozzarella keveréke.

Ez a selymes, már-már olvadós stracciatella adja a burrata szívét, mivel ez a sajt nem más, mint a stracciatella mozzarellaköpenybe burkolva.

Egészen vékony köpenybe, mesterien megmunkálva.

A burrata szó természetesen az olasz burro-ból ered, ami nem más, mint a vaj. Valahogy úgy… hiszen a bivalytejből készített töltött sajt késszúrás és vágás után gyakorlatilag úgy kenhető, akár a vaj. Édes és sós egyben, selymes, és egy sajtrajongónak maga a mámor. Hiszen ez kettő az egyben sajt!

Ne ijedjünk meg, formára kétféle burrata létezik: a sima gömböc és az elkötött, egy nagyobb és egy kisebb gömböcre bontott. Utóbbi lényegében az igazi matrjoska baba, hiszen odabent várakozik a valódi meglepetés.

Az igazi bivalymozzarellát sokszor használják tésztaételek készítéséhez, míg a fior di latte, vagyis a tehéntejből készült mozzarella legtöbbször pizzafeltétként csücsül a valódi nápolyi típusú pizzákon. Szépen olvad, tökéletesen kiegészíti a paradicsomot és a hólyagosra sült tésztát. A burrata pedig… nem csoda, hogy a legsűrűbb felhasználási módja egy gazdag caprese, vagyis kiváló minőségű paradicsom, olívaolaj és friss bazsalikomlevelek. Mindehhez pár szem frissen őrölt bors és sóvirág a tökéletes katalizátor.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

olasz gasztronómia | caprese | gasztronómia | mozzarella | sajt

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram