Close
Kevesen dolgoznak az amerikai síterepeken, ezért hatalmas fizetést kínálva keresnek embereket

Kevesen dolgoznak az amerikai síterepeken, ezért hatalmas fizetést kínálva keresnek embereket

Aki mindig is arról ábrándozott, hogy a hegyekben éljen és dolgozzon, az idén jó eséllyel valóra válthatja az álmait.

Becslések szerint az amerikai síipar kétmilliárd dollárt veszített a múlt télen. A síterepek látogatottsága mintegy tizennégy százalékkal csökkent, az átlagos nyitvatartási napok száma 121-ről 99-re esett vissza. Ez azt jelenti, hogy az idei szezon jó pár síközpont számára létfontosságúnak ígérkezik.

Komoly gondokat okoz viszont, hogy nincs annyi ember a hegyekben, amennyire valójában szükség lenne.

“Ez lehangoló. Elmegyünk a város állásbörzéire, és két-három ember jelenik meg” – nyilatkozta Mike Solimano, a Killington and Pico síterep elnöke. Solimano elárulta, hogy Killington nyáron körülbelül ötszáz embert foglalkoztat, télen azonban már nagyjából kétezer fő dolgozik ott. A munkaerőhiány miatt arra számít, hogy most majd húsz-harminc százalékkal elmarad ettől a számtól.

Felvetődhet a kérdés: ha ennyi munkahely van, és sokan keresnek állást, mégis hogyan lehetséges mindez? Úgy, hogy a legtöbb népszerű hegyvidéki településen egyszerűen nincs megfizethető lakás.

“A két évvel ezelőtti 300 ezer dolláros társasházi lakások ma már 700 ezer dollárért mennek el. Ez a fajta felértékelődés egészen rendkívüli” – mondta April Norton, Teton megye lakhatásügyi igazgatója a Ski Magazine-nak. Norton szerint a bérleti díjak is tíz százalékkal emelkedtek az előző esztendőben.

Van azért jó hír is: néhány hegyvidéki resort azzal vág vissza, hogy növeli a dolgozói lakhatási támogatást és minden eddiginél magasabb fizetést kínál. Az Észak-Amerika legnagyobb síterep-üzemeltetőjének számító Vail Resorts több helyen is tizenöt dolláros (kb. 4600 forintos) órabérre emelte, a vermonti Mount Snow pedig huszonnyolc százalékkal növelte a a kezdőfizetést. Mindezek mellé érkezik még az aláírási bónuszoktól kezdve az étkezési juttatásokon és a rugalmas munkaórákon át a kedvezményes gyermekfelügyeletig elég sok minden.

Aki belevágna, a Cool Works oldalán böngészhet a több száz álláslehetőség között.

Ami Európát illeti, Ausztria legnagyobb síszövetsége gőzerővel készül a 2021/2022-es téli szezonra, mi is nagyon várjuk már, hogy újra felcsatolhassuk a lécet, és aztán élvezzük a haraphatóan friss levegőt, a csodás panorámát, no és persze lazításként a hütték fogásait vagy a termálfürdőket.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay, Getty Images)

hegyek | usa | munkaerőhiány | síterep | amerika

FOLYTASD EZZEL

Kiakadtak a budapestiek az idei adventi villamoson

Ezekben a városokban garantáltan magával ragad a karácsonyi hangulat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram