Close
Kevesen dolgoznak az amerikai síterepeken, ezért hatalmas fizetést kínálva keresnek embereket

Kevesen dolgoznak az amerikai síterepeken, ezért hatalmas fizetést kínálva keresnek embereket

Aki mindig is arról ábrándozott, hogy a hegyekben éljen és dolgozzon, az idén jó eséllyel valóra válthatja az álmait.

Becslések szerint az amerikai síipar kétmilliárd dollárt veszített a múlt télen. A síterepek látogatottsága mintegy tizennégy százalékkal csökkent, az átlagos nyitvatartási napok száma 121-ről 99-re esett vissza. Ez azt jelenti, hogy az idei szezon jó pár síközpont számára létfontosságúnak ígérkezik.

Komoly gondokat okoz viszont, hogy nincs annyi ember a hegyekben, amennyire valójában szükség lenne.

“Ez lehangoló. Elmegyünk a város állásbörzéire, és két-három ember jelenik meg” – nyilatkozta Mike Solimano, a Killington and Pico síterep elnöke. Solimano elárulta, hogy Killington nyáron körülbelül ötszáz embert foglalkoztat, télen azonban már nagyjából kétezer fő dolgozik ott. A munkaerőhiány miatt arra számít, hogy most majd húsz-harminc százalékkal elmarad ettől a számtól.

Felvetődhet a kérdés: ha ennyi munkahely van, és sokan keresnek állást, mégis hogyan lehetséges mindez? Úgy, hogy a legtöbb népszerű hegyvidéki településen egyszerűen nincs megfizethető lakás.

“A két évvel ezelőtti 300 ezer dolláros társasházi lakások ma már 700 ezer dollárért mennek el. Ez a fajta felértékelődés egészen rendkívüli” – mondta April Norton, Teton megye lakhatásügyi igazgatója a Ski Magazine-nak. Norton szerint a bérleti díjak is tíz százalékkal emelkedtek az előző esztendőben.

Van azért jó hír is: néhány hegyvidéki resort azzal vág vissza, hogy növeli a dolgozói lakhatási támogatást és minden eddiginél magasabb fizetést kínál. Az Észak-Amerika legnagyobb síterep-üzemeltetőjének számító Vail Resorts több helyen is tizenöt dolláros (kb. 4600 forintos) órabérre emelte, a vermonti Mount Snow pedig huszonnyolc százalékkal növelte a a kezdőfizetést. Mindezek mellé érkezik még az aláírási bónuszoktól kezdve az étkezési juttatásokon és a rugalmas munkaórákon át a kedvezményes gyermekfelügyeletig elég sok minden.

Aki belevágna, a Cool Works oldalán böngészhet a több száz álláslehetőség között.

Ami Európát illeti, Ausztria legnagyobb síszövetsége gőzerővel készül a 2021/2022-es téli szezonra, mi is nagyon várjuk már, hogy újra felcsatolhassuk a lécet, és aztán élvezzük a haraphatóan friss levegőt, a csodás panorámát, no és persze lazításként a hütték fogásait vagy a termálfürdőket.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Két évvel a járvány kitörése után bevezeti első korlátozásait ez a távoli ország
Az alacsony átoltottság miatt nem enyhítenek a korlátozásokon a szomszédban
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom