Close
Titkos üzenetet találtak a világ egyik leghíresebb festményén

Titkos üzenetet találtak a világ egyik leghíresebb festményén

A Norvég Nemzeti Múzeum az évekig tartó spekulációkat követően megerősítette, hogy a világ egyik leghíresebb festményén, A sikolyon elrejtett, szinte láthatatlan titkos üzenetet valóban a művész, Edvard Munch írta.

Az 1893-ban készült ikonikus festmény bal felső sarkába írt rejtett üzeneten ez olvasható:

“Csak egy őrült festhette meg”.

Az egyedülálló, rejtett írást infravörös vizsgálatoknak vetették alá, hogy aztán a kézírást Munch jegyzeteivel és leveleivel összevetve elemezni tudják.

Munch festménye 2012-ben egy New York-i árverésen

A kiterjedt kutatást követően a Norvég Nemzeti Múzeum kurátorai megerősítették, hogy az üzenetet valóban a művész hagyta hátra.

„Az írás kétségtelenül Munch-é” – nyilatkozta Britt Guleng, az oslo-i Nemzeti Múzeum kurátora, aki úgy véli, hogy a felirat 1895-ben készülhetett. Ekkor állította ki először Munch a festményét, ami számos kritikát kapott és megkérdőjelezték a művész mentális egészségét is. Az őt ért negatív visszajelzések mélyen érintették, erről pedig gyakran beszélt leveleiben és naplóbejegyzéseiben is.

FOLYTASD EZZEL
Megalakult a múzeumi macskák és gondozóik szakszervezete Szentpéterváron
Indul egy új talk show, amire érdemes lesz odafigyelni
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom