Close
Titkos üzenetet találtak a világ egyik leghíresebb festményén

Titkos üzenetet találtak a világ egyik leghíresebb festményén

A Norvég Nemzeti Múzeum az évekig tartó spekulációkat követően megerősítette, hogy a világ egyik leghíresebb festményén, A sikoly-on elrejtett, szinte láthatatlan titkos üzenetet valóban a művész, Edvard Munch írta.

Az 1893-ban készült ikonikus festmény bal felső sarkába írt rejtett üzeneten ez olvasható:

“Csak egy őrült festhette meg”.

Az egyedülálló, rejtett írást infravörös vizsgálatoknak vetették alá, hogy aztán a kézírást Munch jegyzeteivel és leveleivel összevetve elemezni tudják.

Munch festménye 2012-ben egy New York-i árverésen

A kiterjedt kutatást követően a Norvég Nemzeti Múzeum kurátorai megerősítették, hogy az üzenetet valóban a művész hagyta hátra.

„Az írás kétségtelenül Munch-é” – nyilatkozta Britt Guleng, az oslói Nemzeti Múzeum kurátora, aki úgy véli, hogy a felirat 1895-ben készülhetett. Akkor állította ki először Munch a festményét, amely számos kritikát kapott, és megkérdőjelezték a művész mentális egészségét is. Az őt ért negatív visszajelzések mélyen érintették, erről pedig gyakran beszélt leveleiben és naplóbejegyzéseiben is.

festészet | munch | művészet | titkos üzenet | festmény

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram