Close
Rengeteg új munkaerőre lenne szükség a magyarok kedvenc nyaralóhelyén a nyári szezonban

Rengeteg új munkaerőre lenne szükség a magyarok kedvenc nyaralóhelyén a nyári szezonban

A horvát tengerpart idén nyáron várhatóan több millió látogatót vonz majd, mivel Európa egyik legszebb nyaralóhelyeként tartják számon. A turisták növekvő számát azonban egyre nehezebb kiszolgálni, a turisztikai szektorban ugyanis hatalmas a munkaerőhiány.

Boris Vujcic, a Központi Bank elnöke szerint Horvátország önállóan nem tud elegendő munkaerőt biztosítani a turisztikai iparág fenntartásához, így külföldi munkaerőre van szüksége. A kereslet kielégítése érdekében a horvát munkaadók más országokból, így

többek között a szomszédos balkáni országokból származó munkaerőt foglalkoztatnak.

A munkaerőhiány kezelésére irányuló erőfeszítések érdekében a horvát kormány várhatóan még idén módosít egy sor jogszabályt, különösen a nem uniós munkavállalókat érintően. Egyes értesülések szerint a munkavállalói engedélyek egy év helyett háromra szólnának.

Körülbelül negyven olyan szakmát tartanak számon, ahol különösen magas a munkaerőhiány.

A turizmus-vendéglátás mellett sok építőmunkást, tanárt, ápolót, kamionsofőrt és informatikai szakembert keresnek.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

Horvátország | turizmus | idegenforgalom | munkaerő | vendéglátás

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram