Jazz és reggae világsztárok hangolnak rá a nyaralásra a Müpa koncertjein

A nyaralás úgy az igazi, ha előtte ráhangolódunk, könnyed, oldott, felszabadult hangulatba kerülünk. Ehhez pedig tökéletes eszköz a zene, kiváltképp ha élőben hallhatunk világklasszis előadókat – pontosan ezt kínálja június-július fordulóján a Müpa. Alfahedonisták behúzhatják a Dee Dee Bridgewater, Take 6, Fakoly zenei Grand Slamet, de már annak is feledhetetlen élményben lehet része, aki csak egy koncertet csíp el a háromból.

Június utolsó napján visszatér a Müpába Dee Dee Bridgewater, 17 év után. Legutóbbi müpás fellépésén Dee Dee Bridgewater arról vallott, hogyan hatott rá a kaland, amelyet afrikai gyökerei után kutatva élt át, majd később a Billie Holiday örökségéhez, New Orleanshoz vagy épp szülővárosához, Memphishez való kapcsolódásával foglalkozott . Hat évtizede van a pályán, de máig hiteles és önazonos előadó maradt, aki lenyűgözően erőteljes színpadi jelenlétével, megalkuvást nem tűrő személyiségével és csodás hangjával hódít – most épp remek kvartettje társaságában hirdeti legfontosabb hitvallását.

We Exist! elnevezésű turnéja állásfoglalás arról, milyen küzdelmeket vívtak már eddig is a hozzá hasonló nők, és milyen elsöprő sikereket értek el tehetségük révén – mint például Carmen Staaf, a kvartett művészeti vezető-zongoristája. Olyan dalok kerülnek terítékre, mint a Mississippi Goddam, a Trying Times vagy a The Danger Zone.

Bridgewater sok munkát fordított arra, hogy megtalálja önmagát, immár kétség sem fér hozzá, hogy a jazzvilág intézményként tekint rá. Régóta saját maga látja el lemezeinek produceri feladatait, sőt DDB Records néven saját kiadót is vezet 2006 óta. Tagja volt a Thad Jones-Mel Lewis Orchestrának, dolgozott Max Roach-csal, Sonny Rollinsszal, Dexter Gordonnal és Dizzy Gillespie-vel, sok egyéb mellett három Grammy-díjat nyert, és a zenés színház világában is letette a névjegyét.

Take 6: a legmenőbb énekes csókák

Quincy Jones szerint ők „a planéta legmenőbb énekes csókái” („the baddest vocal cats on the planet”). Ezt a véleményt valószínűleg osztotta Ray Charles, Ella Fitzgerald vagy Whitney Houston is, akiket a Take 6 partnereinek mondhatott.

A gospel, a jazz, az R'n'B és a pop elemeiből kifinomult ritmikai, harmóniai, dallamvezetési megoldásokkal építkező zenéjükben hat lenyűgözően színes karakter olvad páratlan összhangba.

Az egymás iránt érzett tisztelet, elkötelezettség és szeretet hajtja mindnyájukat, koncertjeiken pedig ez a felemelő érzés hatja át közönségüket is. A legfrissebb, Prelude To Rhapsody című albumukra hat évet kellett várni. Billie Holidaytől Irving Berlinig és Duke Ellingtontól George Gershwinig terjed a legendák sora, akiknek örökbecsű darabjait hallhatjuk olyan módon átharmonizálva, ahogyan csak ők képesek rá.

A Take 6-élmény mindig élőben teljesedik ki igazán, amikor érezhetjük Claude McKnight, Mark Kibble, Joel Kibble, Dave Thomas, Alvin Chea és Khristian Dentley személyes varázsát, és átélhetünk valamit, ami kicsit olyan, mintha a nyár közepén kapnánk karácsonyi ajándékot.

Take 6... 7, 10, 10, 44, 14

Noha a zenét nem az adatok minősítik, a Take 6 sikerei mellett nem mehetünk el szó nélkül: 10 Grammy-díj, 10 Dove-díj, egyszerre 7 Billboard-listás szereplés, 44 éves karrier, 14 stúdió- és egy élő album.

És van egy saját Müpa-rekord is: az a cappella sztárcsapat eddig ötévente tette tiszteletét a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, és mindig valami újjal rukkoltak elő. Most Prelude To Rhapsody címmel készülő friss gyűjteményükről válogatnak örökérvényű, érzelemmel teli dalokat, hogy saját hangképükre formálják és ezáltal új magasságokba emeljék őket.

Fúvosok és helyi hangszerek Elefántcsontpartról

Az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly Afrika egyik zenei ikonja, az ottani reggae egyik legnagyobb sztárja. A nyolcvanas évek vége óta aktív, politikus hangvételű előadót egy évtizeddel később a világ is megismerte, sikerlemezeivel azóta is a műfaj élvonalába tartozik, energikus koncertjeit pedig rajongói a szívükbe zárták. Sok fúvóssal, helyi hatásokkal, hangszerekkel dúsított sajátos reggae-je egyedi hangzású.

Fakoly 2024-ben Acoustic címmel új albummal jelentkezett, és új programmal turnézik: akusztikus zenekarral lép fel, pályafutása legjobb dalait adva elő.

zene | Take 6 | Tiken Jah Fakoly | nagy sztori | művészetek palotája

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom