Világhírű zenészek, évfordulók, rendhagyó programok a Müpában

  • Les Amazones D’Afrique, Brian Blade & The Fellowship Band, Honeybeast, Hiperkarma – pár név ízelítőül a Müpa őszi-téli könnyűzenei és jazzkínálatból.
  • A klasszikus zene rajongói a Philip Glass Ensemble, Elīna Garanča, Philippe Herreweghe és együttesei, Hilary Hahn, Mikko Franck és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara fellépéseinek időpontját írhatják be a naptárjukba.
  • Daniele Gatti és a Drezdai Staatskapelle Frank Peter Zimmermann-nal koncertezik, az idén 80 éves Ton Koopman ünnepi turnéjával érkezik, Fischer Ádám a 75. születésnapját, a Talamba és a Vujicsics együttes fennállásuk 25. és 50. évfordulóját ünneplik a Müpában.
  • Az évad művészei Kelemen Barnabás és Snétberger Ferenc lesznek.

Hagyományaihoz híven idén is jazzel búcsúztatja majd a nyarat a Müpa: a JazzTime fesztivál keretében Jazz Side Story Symphonic címmel Szőke Nikoletta, Gájer Bálint és a Danubia Zenekar ad közös koncertet, Kozma Orsi Csillogó fekete lemezeken című estjén magyar popdívák dalait hozza el, míg a spanyol multiinstrumentalista, Andrea Motis a Csapó Krisztián Quintet partnereként nyűgözi le a közönséget.

Ugyancsak örülhetnek a jazz és a könnyedebb műfajok rajongói a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa 2013-ban indult tematikus fesztiváljának: az Európai Hidak idén ősszel a brüsszeli művészeti élet kiválóságait csábítja Budapestre. A Brussels Jazz Orchestra & Philip Catherine, Bert Joris, David Linx, a Zap Mama, Selah Sue, a Gaïsha és a TaxiWars koncertjein túl kiállítás és belga kapcsolódású kultfilmek vetítései színesítik a programot.

A jazz, a világ- és könnyűzene hazai és nemzetközi ászai persze az ezt következő hónapokban is gyakran váltják egymást a Müpa termeiben. A legendás amerikai jazzdobos, Brian Blade korábban Wayne Shorter és Brad Mehldau oldalán lépett fel a Müpában, 1998 óta létező, Fellowship Band nevű saját formációjával – amelyben egyébként Kurt Rosenwinkel gitározik – azonban most először zenél a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Brian Blade visszatér a Müpába

 

A magyarországi szerb és horvát falvak szájhagyomány útján megőrzött népzenéjét a szélesebb közönséggel megismertető és megszerettető legendás együttes, az idén ötven éve alakult Vujicsics jubileumi koncertje a Balkán és a mediterrán vidék népzenei és régizenei tradícióiból kiinduló zenei utazásra invitál, az útitársak között megtaláljuk mások mellett a Söndörgő együttest, Farkas Zoltán Batyut és Lukács Miklós cimbalomművészt is.

Az idén 25 éves Vujicsics együttes

 

A hazai pop-rock-színtér egyik kedvenc, közel két évtizede létező formációja, a Honeybeast mindig előáll valami zsongító újdonsággal; novemberi, Cinema Trip címet viselő koncertjük egyik érdekessége a színpad hátsó részét félkörívben kitöltő, a dalok valós és képzeletbeli helyszíneit megjelenítő, 3D-hatást keltő vetítés lesz.

Huszonnégy éve robbant be a magyar alternatív zenei szcénába a mára kultikus együttessé vált Hiperkarma, amelynek akusztikus koncertjén az eddig megjelent dalok közül éppen huszonnégy lesz hallható kamarazenei átiratban: jönnek a legnagyobb slágerek és balladák, de elhangzik pár ritkán játszott szám is.

Hiperkarma - Fotó: Bende Csaba

Hamisítatlan női energiák töltik majd be a teret a tíz éve Bamakóban alakult Les Amazones D’Afrique koncertjén. A felvillanyozó, egyszerre erőteljes és simogató harmóniákkal teli afropopban utazó all-star együttes a zenén keresztül szól olyan fontos kérdésekről, mint a szólásszabadság vagy a nemek egyenjogúsága.

Les Amazones D’Afrique

 

A klasszikus zene híveinek is jutnak zenei csemegék. A Philip Glass Ensemble mindjárt két koncerttel is készül: a kísérletező szellemű rendező, Godfrey Reggio Koyaanisqatsi – Kizökkent világ és Naqoyqatsi – Erőszakos világ című filmjéhez komponált alkotásokat két egymást követő szeptemberi estén élvezheti – ráadásul utóbbit itthon először – a közönség.

Philip Glass Ensemble - Fotó: Ryuhei Shindo

 

A világhírű, Kossuth-díjas karmester, Fischer Ádám szeptemberben tölti be 75. életévét, e jeles évfordulót pedig – hatalmas megtiszteltetés – a Müpában, Haydn-, Richard Strauss- és Wagner-művekkel ünnepli, méghozzá Magdalena Anna Hofmann, Schöck Atala és a Magyar Rádió Művészeti Együttesei társaságában.

Kerek jubileumra készül a historikus régizenei előadópraxis egyik legkiemelkedőbb képviselője, a holland karmester, csembaló- és orgonaművész, Ton Koopman is, aki éppen idén 80 éves. Ünnepi turnéjára természetesen nagy múltú saját együttesei, az Amszterdami Barokk Zenekar és Kórus kísérik, Händel Eszter című oratóriumának címszerepében Julia Lezsnyeva lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára.

A 25 éve alakult Talamba Ütőegyüttes is parádés módon ünnepel, születésnapi műsorukban nem csupán Muszorgszkij idén 150 éves legendás művének, az Egy kiállítás képeinek 21. századi feldolgozását vezetik elő, de az est második részére csatlakozó Sena Dagaduval és a Cantemus Vegyeskarral azt is megmutatják, milyen kirobbanó hatása lehet az ütőhangszerek és hatvan emberi hang harmóniájának.

Korunk egyik legkeresettebb operaénekese, a Salzburgtól Bécsig, Párizstól New Yorkig ünnepelt Elīna Garanča estjén francia operák és spanyol zarzuelák részletei, valamint nápolyi dalok mellett Berlioz, Massenet, Saint-Saëns, Lecuona és ifj. Johann Strauss zenekari darabjai csendülnek fel Karel Mark Chichon vezényletével.

Elīna Garanča francia operák és spanyol zarzuelák részleteit adja elő – Fotó: Sarah Katharina

 

A nemrégiben elhunyt Eötvös Péterre egy életművéhez méltó koncerttel emlékeznek. A Szent István-renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas komponista műveiből a hazai jazzélet kiemelkedő művészeinek előadásában hallhatnak válogatást az érdeklődők. Az estén egy ősbemutató is elhangzik: a 2002-es, Jean Genet drámája alapján írt opera, a Le Balcon zenéjéből készült zenekari szvit hangszerelését Fekete-Kovács Kornél készítette.

A világ egyik legrégebbi együtteseként jegyzett Drezdai Staatskapelle új művészeti vezetőjével, Daniele Gattival érkezik, vendégként pedig korunk egyik legelismertebb hegedűvirtuóza, Frank Peter Zimmermann csatlakozik hozzájuk.

Novemberben visszatér a Müpa közönségének egyik legkedveltebb karmestere, Philippe Herreweghe, hogy saját, nagy elismerést kivívott műhelyei, a Collegium Vocale Gent és az Orchestre des Champs-Elysées élén ezúttal Beethoven műveit vezényelje, szólistaként Kristian Bezuidenhout, a régi billentyűs hangszerek specialistája működik közre.

Mikko Franck és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara a romantika három arcát mutatja meg Berlioz, Csajkovszkij és César Franck egy-egy magával ragadó művén keresztül, a szólista pedig az egykori csodagyerekből mára nagy formátumú előadóvá érett hegedűművész, Hilary Hahn lesz. A karácsonyi ünnepek közeledtével az 1670-es alapítású Cambridge-i St John’s College Kórusának estje segíti az adventi hangolódást Christopher Gray vezényletével.

Hilary Hahn - Fotó: Danavan Leeuwen Decca

 

Hagyományaihoz híven a Müpa idén is bejelentette az évad művészeit: az intézmény ezúttal két merőben eltérő stílusban alkotó, kivételes személyiséget választott a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Snétberger Ferenc jazzgitáros, zeneszerző és zenei tehetséggondozó, valamint az ugyancsak Kossuth- és Liszt-díjjal kitüntetett Kelemen Barnabás hegedűművész személyében. A következő időszakban mindkettejükkel több alkalommal találkozhat a közönség.

Snétberger Ferenc és Kelemen Barnabás (fotók: Kállai-Tóth Anett és Csibi Szilvia)

Nem maradhatnak el a kiemelkedő népszerűségnek örvendő tánc- és újcirkusz-produkciók sem, a Pécsi Balett Faust, az elkárhozott címmel mutatja be a budapesti közönségnek új táncdrámáját, a Recirquel látványos cirque danse előadásai közül továbbra is látható lesz az IMA, októbertől pedig már az újjászületés mítoszát kutató vadonatúj előadás, a Paradisum várja az érdeklődőket.

A Müpa kiemelt figyelemmel fordul a jövő koncertlátogatói felé, ezért programkínálatában a felnőtteknek szóló események mellett minden szezonban gyerekek és kamaszok számára megálmodott koncertek és előadások egész sora várja a családokat és iskolás csoportokat. Az Operamatiné sorozat keretében visszatér sokak kedvence, a Szaffi, a Matinékoncertek sorában Európa ízei kerülnek terítékre, míg a karácsonyi időszakban ismét a Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró Betlehemes című színpompás táncjátéka varázsol majd el kicsiket és nagyobbakat.

komolyzene | zene | Snétberger Ferenc | jazz | müpa

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram