Világhírű zenekarok és a hazai művészeti élet legjobbjai láthatóak hamarosan a Müpában

Nagyjából már letudtuk az év felét, de a koncertezős, fesztiválozós etapokra most fordulunk csak igazán rá. Világhírű zenekarokkal és a hazai művészeti élet legjobbjaival tervezhetünk, ha a Müpa 2024-es évadából még hátralévő hónapok naptárából szemezgetünk – mi be is jelölgettük magunknak a kihagyhatatlannak tűnő könnyűzenei eseményeket.

Nyár végi könnyedség

Mostanság csupán simogat még a nyár, ám nem árt előretekinteni az őszre, mert akkor az intézmény a hagyományoknak megfelelően dzsesszel búcsúztatja a forró évszakot: a JazzTime fesztivál keretében Jazz Side Story Symphonic címmel Szőke Nikoletta, Gájer Bálint és a Danubia Zenekar ad közös koncertet, Kozma Orsi Csillogó fekete lemezeken című estjén magyar popdívák dalait hozza el, míg a spanyol multiinstrumentalista, Andrea Motis a Csapó Krisztián Quintet partnereként nyűgözi le a közönséget. Ugyancsak a dzsessz és a könnyedebb műfajok rajongóinak kedveskedik a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa 2013-ban indult tematikus fesztiválja az Európai Hidak a brüsszeli művészeti élet kiválóságait csábítja Budapestre. A Brussels Jazz Orchestra & Philip Catherine, Bert Joris, David Linx, a Zap Mama, Selah Sue, a Gaïsha és a TaxiWars koncertjein túl kiállítás és belga kapcsolódású kultfilmek vetítései színesítik a programot.

A dzsessz, a világ- és könnyűzene hazai és nemzetközi ászai az ezt következő hónapokban is gyakran váltják egymást a Müpa termeiben. A legendás amerikai dzsesszdobos, az önálló lemezzel is büszkélkedő Brian Blade most először zenél a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A túlzás nélkül legendás művész nemcsak tehetséges, hanem sokoldalú zenész is, szeptember 26-án a Fellowship Band nevű saját formációjával áll színpadra.

Október végén a magyarországi szerb és horvát falvak szájhagyomány útján megőrzött népzenéjét a szélesebb közönséggel megismertető és megszerettető legendás együttes, az idén ötven éve alakult Vujicsics jubileumi koncertje a Balkán és a mediterrán vidék népzenei és régizenei tradícióiból kiinduló zenei utazásra invitál. Az együttes ötvenedik születésnapját egész éves koncertsorozattal ünnepli, amely a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartott nagyszabású esten teljesedik ki.

Slágerparádé a magyar kedvencektől

(Fotó: Udvardi Attila)

A hazai pop-rock-színtér egyik kedvenc formációja, a Honeybeast mindig előáll valami zsongító újdonsággal; novemberi, Cinema Trip címet viselő novemberi koncertjük egyik érdekessége a színpad hátsó részét félkörívben kitöltő, a dalok valós és képzeletbeli helyszíneit megjelenítő, 3D-hatást keltő vetítés lesz.

(Fotó: Bende Csaba)

Huszonnégy éve robbant be a magyar alternatív zenei szcénába a mára kultikus együttessé vált Hiperkarma, amelynek akusztikus koncertjén az eddig megjelent dalok közül éppen huszonnégy lesz hallható kamarazenei átiratban: jönnek a legnagyobb slágerek és balladák, de elhangzik pár ritkán játszott szám is karácsony után.

Energia és harmónia

Hamisítatlan női energiák töltik majd be a teret a tíz éve Bamakóban alakult Les Amazones D’Afrique koncertjén. A felvillanyozó, egyszerre erőteljes és simogató harmóniákkal teli afropopban utazó all-star együttes a zenén keresztül szól olyan fontos kérdésekről, mint a szólásszabadság vagy a nemek egyenjogúsága.

Gazdag, dallamos muzsikájukban a pánafrikai hagyományokat a kortárs popdalokat idéző stílusjegyekkel ötvözik.

program | világzene | müpa | könnyűzene | ajánló

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom