Hamarosan egy káprázatos produkcióban jelenik meg az újjászületés mítosza a Müpában

Magyarország első számú újcirkusz-társulata ősszel egy nem akármilyen előadással szabadítja fel az energiákat a Müpa mellett felállított sátor színpadán. A Recirquelnek előtte nyáron "lesz még dolga", ugyanis előbb a világ legjelentősebb művészeti fesztiválján, az Edinburgh Festival Fringe-en mutatja be új cirque danse produkcióját, aztán októberben itthon ejti ámulatba a közönséget.

Mi is megírtuk, egészen pontosan a Káel Csabával, a Müpa vezérigazgatójával készült beszélgetésünkben hangzott el, hogy a 2024. október 9-22. közötti kulturális fesztivál, a Liszt Ünnep kevesebb programmal érkezik, mint a szezont berobbantó Bartók Tavasz, de így is nagyon jelentős lesz, gyakorlatilag az ősz legfontosabb fesztiválprogramja. Évről évre egyre több külföldit vonz, és érezhető az a folyamat, hogy bár fiatal fesztiválként még nincs annyira bejáratva, mégis nagyon sokan csak a fesztivál kedvéért látogatnak Budapestre. Nem kérdés, hogy a hazai kulturális életben is fontos szerepet tölt be.

Ezúttal sem csak zenét hallgatunk: a Recirquel újcirkusz-társulat a Liszt Ünnepen mutatja majd be a Paradisumot, az elpusztult világ elcsendesedését követő újjászületés mítoszát feldolgozó előadását.

Az igencsak látványos és erős fényhatásokkal kísért produkcióban a kommunikáció eszköze a test, az egyetlen közös nyelv a mozdulat. Az idilli létezés teremtményei a körülöttük lüktető „életanyag” folyamatosan alakuló, örvénylő természeti erejéből bontakoznak ki, hogy a megtisztulás, születés, ébredés és rítus jelenetein át elérjék az anima mundit, a világ szellemét.

A Vági Bence rendezésében és koreográfiájával megvalósuló előadás a kortárs táncot és a cirkuszművészetet ötvöző zsáner, a cirque danse újabb lehetőségeit feltárva keresi az emberiség aggodalmait kifejező éteri mozgásnyelvet.

A társulat egyébként nem először dolgoz fel nagyívű témákat: a 2018-ban debütált My Land a szülőföld erejéből építkezett, a Solus Amor 2020-ban időn és téren átívelő szeretetről mesélt, két évvel később az IMA a csend teremtő erejét idézte meg.

Utóbbival kapcsolatban nagy hír, hogy a tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató előadás idén szeptembertől újra látható majd a Müpa mellett felállított sátorban. A Recirquel immerzív produkciójának részévé válva, a néző különleges érzéki és tudati állapotba kerül: a millió fényponttal és hanggal megformált, az univerzumot idéző installációs térben az artistaművészekkel együtt lebegve fedezzük fel a lélek rejtett útjait.

A 2012-ben, Vági Bence rendező-koreográfus által megálmodott Recirquel nemcsak itthon, hanem világszerte népszerű, és a tenyerén hordozza őket többek között Edinburgh, Bogota, Párizs, Montréal, Avignon és New York közönsége is.

(A képek a próbákon készültek, fotók: a Recirquel-társulat Facebook-oldala)

müpa | program | előadás | paradisum | budapest

FOLYTASD EZZEL

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Álomesküvői helyszínt keresel? Van két nagyszerű ötletünk

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom