Két zongora, két briliáns előadó, és az érzések végtelen áradása: december ötödikén a Müpában a helyed!

Panama és Magyarország találkozik a Müpa színpadán december ötödikén, ahol a Grammy-díjas Danilo Pérez és Szabó Dániel, egykor mester és tanítványa varázsolnak el egy felejthetetlen sodrású zongoraesten.

Danilo és Dani: két kiváló zongorista-zeneszerző, akik már több ízben léptek a Müpa színpadaira. Danilo Pérez kétszer járt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Wayne Shorter Quartet tagjaként. Szabó Dániel itthoni és nemzetközi trióival is bemutatkozott a Fesztivál Színházban, legutóbb pedig Chick Corea Concerto for Triójának egyik tételét is hallhattuk előadásában. Egykor mester és tanítványa, ma már két briliáns előadóművész mutatja meg, milyen látképet tudnak elénk tárni két zongorán.

Ha valakikre, Danira és Danilóra abszolút áll, hogy szinte hangszerrel a kezükben születtek:

Pérez háromévesen, Szabó pedig négyévesen kezdett zongorázni, és természetesen már mindketten koncerteket is adtak akkor, amikor a legtöbben még a görkorinkat tanultuk magunkra csatolni.

A sikersorozat egyik zongorista életében sem állt meg: míg Pérez Panama után az Indiana University-n, majd a Berklee College of Musicon tanult, Szabó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén élesíti tudását, hogy aztán a Montreux-i Jazz Fesztivál után teljeskörű ösztöndíjjal tanuljon a Los Angeles-i Henry Mancini Institute-ban, majd Fulbright-ösztöndíjjal a világhírű New England Conservatory of Musicon, Bostonban.

Közös történetük is itt, Bostonban kezdődött, mikor Dánielt a New England Conservatory of Music hallgatójaként Bob Brookmeyer zeneszerzésre és hangszerelésre tanította, Danilo Pérez pedig a zongorajátékát volt hivatott csiszolni. Pérez így emlékszik erre az időre:

„Dániel játékának intenzitása és pontossága felvetette bennem a kérdést, vajon mit tudnék neki tanítani.

Emlékszem, mondtam is, hogy nincs szüksége az útmutatásaimra. Ő azt felelte: »Maestro, egy sereg dolgot tudna tanítani nekem!«

Felejthetetlen volt a vele való közös munka… Ma már barátok vagyunk, és megtiszteltetés számomra, hogy együtt játszhatok vele a Müpában.”

Pérez, aki Panamából származik (szülőhazája ott rejlik a PiANorAMA címben is), a latin zenei elemek mellett az afrikai zenekultúrák, a bebop és a nyugati klasszikus zenei hagyományok jellemzőit is előszeretettel vegyíti játékában, szerzeményeiben. Hírnevét még Paquito D'Rivera és Dizzy Gillespie mellett alapozta meg a nyolcvanas években, majd a jazz élvonalának számos képviselőjével dolgozott Arturo Sandovaltól Wynton Marsalisig, munkásságát 2011-ben Grammy-díjjal tüntették ki.

A zenekar megalakulásától, 2002 óta a Wayne Shorter Quartet tagjaként szerzett elismeréseket.

„Danilo segített megérteni, miben áll a jazz fantasztikus ereje, ami elősegíti a kommunikációt, a kapcsolódást másokhoz ”

– mesélte Szabó Dani pályatársáról. Úgyhogy, ha szeretnél elmerülni két zongorista-géniusz felemelő és utaztató játékában, akkor december ötödikén a Müpában a helyed!

(Fotók: Müpa / Kotschy Gábor, Vancsó Zoltán, Tito Herrera)

danilo pérez | komolyzene | előadás | zongora | müpa

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom