Close
Kösd fel a gatyád! – Újból hódít a hózentróger

Kösd fel a gatyád! – Újból hódít a hózentróger

Eredetileg fehérneműként a kabát alatt rejtőzött, többször majdnem feledésbe merült, de ma megint ott virít a legstílusosabb férfiak ruhatárában: a hózentróger kétségtelenül az egyik legizgalmasabb kiegészítő, ami szerencsére visszaküzdötte magát a gardróbokba és ezzel együtt a divat világába.

Akárcsak a díszzsebkendő, a hózentróger is sokszor került már a ruhásszekrény aljára, csendben várva a dicsőséges visszatérést – ahogy az néhány évvel ezelőtt be is következett, és azóta a hol kapcsos, hol gombos hózentrógerek az igazán extravagáns férfi ruhatárának elválaszthatatlan kellékei.

A nadrágtartó blikkfangos magyar elnevezés, a hózentróger a német Hosenträger kifejezésből ered, mely a nadrág (hose) és a tragen (viselni/tartani) szavak összetételéből származik. A két vállon átvetett pántok eredetileg a nadrágok tartását szolgálták, és történetük egészen a 18. századi Franciaországig nyúlik vissza. Kezdetben az akkor még vékony szalagcsíkokra, melyek a nadrágok gomblyukához rögzítve a kabát alatt rejtőztek, fehérneműként tekintettek.

A fedetlen nadrágtartó sokáig olyannyira merésznek számított, hogy 1938-ban Long Islanden kísérletet is tettek a hózentróger kabát nélküli viselésének betiltására. Ugyan a tilalom a lakosok ellenkezése miatt csak rövid ideg volt érvényben, a hózentróger, mint divatkiegészítő csak az hatvanas-hetvenes években hódította meg igazán az utcákat.

A mai modern nadrágtartók elődjét az 1800-as évek elején divatos magas derekú férfinadrágok hívták életre, melyeket egy övvel nem igazán lehetett jól rögzíteni. A megoldást Albert Thurston brit dizájner 1922-ben megjelent, bőrhurokkal rögzíthető nadrágtartói jelentették, a cég sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a vállalat a mai napig létezik, és elképesztően széles kínálatukban mindenféle típusú nadrágtartó megtalálható.

A kezdetekben még H betűt mintázó, extra tartást biztosító hátsó rész mellett később megjelent az X és Y betűket formáló megoldás – ma ugyan mindhárom modell létezik, leginkább az utóbbi kettő terjedt el szélesebb körben.

A gombbal rögzíthető modellek mellett 1894-től elérhetővé vált a fémkapcsos verzió is, mely szükségtelenné tette a nadrág derekába varrt gombok használatát, és egyszerűbb rögzítést biztosított.

A hózentróger hamar a férfiak kedvence lett: állítólag már Bonaparte Napoleon is előszeretettel viselte, és bár a 20. században az alacsony derekú nadrágok megjelenésével a hózentrógert az öv kiszorította a rivaldafényből, a kiegészítő nem tűnt el teljesen.

Dr. V. S. Cheney chicagói orvos szerint

„több nagy hasat okozott az öv viselete, mint bármi más”,

éppen ezért a testmozgás mellett a helyes testtartás gyakorlását és az ezt elősegítő hózentróger viseletét írta elő pácienseinek. Az orvosi ajánlás mellett olyan hírességek sem hagyták teljesen eltűnni a nadrágtartót, mint Humphrey Bogart vagy Ralph Richardson brit színész, de Franklin Delano Roosevelt is nagy rajongója volt – a politikusnak pedig sok követője akadt, és a hózentrógerek eladása az égbe szökött.

Humphrey Bogart a filmvásznon és azonkívül is szívesen hordta

Az 1960-as évek elhozta a divatos pántok újabb fénykorát – ráadásul ekkor már nem csak funkciója miatt, hanem divatkiegészítőként is fontos szerepet töltött be: először a brit skinheadek mindennapi viseletében jelent meg kiegészítőként – a filmvásznon pedig Stanley Kubrick Mechanikus Narancs-ában viselte a popkultúra egyik legnagyobb huligánja, Alex DeLarge.

Kubrick Alexét a következő évtizedekben olyan kultikus fenegyerekek követték, mint Robert de Niro a Keresztapa II Vito Corleonéjaként, vagy Robert Redford és Paul Newman A nagy balhé tolvajaiként.

De a reklám atyjaként is emlegetett David Ogilvy élete késői szakaszában piros hózentrógerével és Sherlock Holmes-pipájával szintén beírta magát minden idők legstílusosabb férfijai közé.

Az 1970-es években Annie Hall unisex stílusa nyomán a nők ruhatárában is megjelent a nadrágtartó, és egészen az 1990-es évek elejéig a tinédzsereken át a Tőzsdecápák Gordon Gekkójáig számos stílusirányzat elválaszthatatlan részévé vált. Az 1990-es évektől a 2000-es évek elejéig a hózentrógerek feledésbe merültek, de nem örökre: Fonzworth Bentley hiphop-stílusikonnak köszönhetően a nadrágtartó a 20. század eleji divatra jellemző bajusszal és a fedora kalappal együtt visszatért az elegáns és egyedi stílusra törekvő férfiak ruhatárába – és a filmvászonra is: Leonardo di Caprio az előkelő Jay Gatsbyként, Ryan Gosling pedig a Gengszterosztag rendőreként feszített nemrég hózentrógerben a filmvásznon.

Mindenki felett pedig a hózentróger talán egyik legnagyobb rajongója a többszörös díjnyertes újságíró és a híres amerikai tévéshow mára nyugdíjba vonult műsorvezetője, Larry King, aki körülbelül százötven párt tartogat a szekrényében.

Az örök kérdés: gombos vagy csatos?

Habár az igazán elegáns és magas minőségű alapanyagból, például selyemből készült nadrágtartók kizárólag gombbal rögzíthetőek a nadrághoz, a kapcsos megoldás hétköznapibb viseletként még az övtartóval ellátott nadrágok esetén is elfogadott. Azok számára, akik még csak kóstolgatják a hózentróger világát, a kapcsos verzió tökéletes kezdés, akik azonban igazán komolyan veszik a nadrágtartó viseletét, és elsősorban öltönyhöz hordanák, mindenképp a gombos verziót válasszák.

Akárcsak egy jól megválasztott és gondosan rögzített csokornyakkendő vagy szépen hajtogatott díszzsebkendő, a hózentróger is egy magasabb szintre emelheti öltözékünk. Néhány aranyszabályra viszont azért érdemes odafigyelni:

  • a rögzítést szolgáló bőrhurkok minden esetben passzoljanak a cipőnkhöz,
  • ami pedig a hózentróger színét és mintázatát illeti, az általános elveket követve figyeljünk rá, hogy meglegyen a kontraszt vagy épp az összhang a zoknival, nadrággal és inggel.

És persze sose viseljünk egyszerre övet és nadrágtartót is – ahogy a GQ Style egy tanácsadója fogalmazott:

„Akármikor olyan férfit látok, aki övet és nadrágtartót is visel, mindig arra gondolok – íme, itt egy igazi pesszimista. Azok a pasik, akik egyszerre viselik ezt a két kiegészítőt, nagy valószínűséggel a napsütéses napokon is ernyőt cipelnek magukkal…”

Ez is érdekelhet:(Fotók: Getty Images, Unsplash)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom