Már néhány perc reggeli fény is jó hatással lehet a mentális egészségünkre

Biztosan sokan észrevették már, hogy a nyári napokon szinte lehetetlen nem jobban érezni magunkat egy kicsit. Ilyenkor a napfény elkerülhetetlenül belopakodik az életünkbe, ez az ősi kapocs pedig a természettel szinte azonnal felszabadítja a szervezetünkben a boldogsághormonokat. Ez a pozitív hatás nem csak népi tapasztalat, hanem tudományosan is igazolt tény: a napfény pozitív hatással van a szerotonin-termelésre, ami a jó hangulatunkért felelős hormon.

Sötétben nem tudunk boldogok maradni

A természetes fény segít szabályozni a belső órádat, energikusabbá és kiegyensúlyozottabbá tehet, de a természettel való kapcsolódás egyébként is pozitív hatást gyakorol a mentális egészségedre, többek között csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit is. Az ökoterápiával (egy kezelési módszer, amely a természetben végzett aktív tevékenységeket foglalja magában) kapcsolatos kutatások például kimutatták, hogy ez a kezelési forma segíthet az enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedők tüneteinek enyhítésében azzal, hogy fizikai aktivitás és a természetben töltött idő előnyeit összekapcsolja. A természetes fénynek való kitettség segít szabályozni a szervezet természetes ritmusát, beleértve az alvás-ébrenlét ciklust, ami pozitív hatással van a mentális egészségre, fontos forrása a D-vitaminnak, amely pedig elengedhetetlen a jó mentális egészség fenntartásához.

Az ilyen jellegű támogatásra pedig úgy tűnik, sajnos komoly szükségünk van: a Velux friss kutatása1 szerint a magyarok negyede gyengének vagy kifejezetten rossznak értékeli a saját lelki állapotát. És mintha ösztönösen éreznénk azt, amit a tudomány is alátámaszt: a mentális egészség szempontjából az otthonunkban a legfontosabb tényezőknek a friss levegőt (78%) és a napfény mennyiségét (69%) tartjuk, mindkettő megelőz még olyan tényezőket is, mint például a privát szféra biztosítottsága (48%) vagy a kényelmes bútorok (40%).

A felmérést kitöltők 88 százaléka azt mondta, hogy előfordult már vele, hogy különbséget észlelt a közérzetében, amikor olyan szobában töltötte az időt, ahol sok természetes fény van, egy olyan szobához képest, ahol kevesebb a természetes fény.

Indítsuk ragyogóan a napunk!

Szerencsére a napfényt és a testmozgást sem nehéz becsempészni az életünkbe. Ortutay-Kovács Eszter mindfulness szakértő szerint már az is pozitív hatást gyakorol a testi-lelki egészségünkre, ha néhány perc meditációval vagy könnyű testmozgással indítjuk a napot, de ha mindezt a természethez kapcsolódva tudjuk elvégezni, akkor ezek a pozitív hatások megsokszorozódhatnak. A mindennapokban persze a legtöbbünknek nincs lehetősége, hogy egy erdei sétával indítsa a reggelét, de például az ablak előtt, a reggeli fényben elvégzett néhány napüdvözlet is segíthet beindítani a szerotonin-termelést, és jelzi a testünknek, hogy elkezdődött a nap, ideje éber, kreatív állapotra kapcsolnia.

A napfürdőben végzett gyakorlatokhoz a jóga különösen jó választás lehet, hiszen pozitív hatása bizonyított a stressz, szorongás és depresszió csökkentésében, az alvás javításában, a koncentráció fokozásában és az általános hangulat javításában. A természetben vagy akár az ablak alatt végzett napüdvözlet és más jógapózok fokozhatják a test és elme kapcsolatát, és elősegíthetik a nyugalom és a jólét érzését.

Energia és jó közérzet egész évre

A Velux több mint nyolcvan éve tesz azért, hogy segítsen az élhető, egészséges és harmonikus otthonok kialakításában, ahol jól érezhetjük magunkat, feltöltekezhetünk és gondoskodhatunk a mentális egészségünkről is. Ha pedig nem csak fürdőzünk a fényben, de például jógázunk is, még tovább növelhetjük a fény mentális jólétünkre gyakorolt pozitív hatásait, fokozhatjuk a termelékenységünket és a koncentrációnkat, ez pedig érezhető változást hozhat az életünkbe – és minden nap megkaphatjuk azt a pluszt, amit a tavasz első napjain.

közérzet | napfény | egészség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom