2024-es napfogyatkozás: Ezek a legjobb úti célok a jelenség megfigyelésére

Április 8-án jön az idei napfogyatkozás, amelyet leginkább Mexikóban, az Egyesült Államok és Kanada egyes részein lehet megfigyelni. Bizonyos területeken teljes, míg máshol részleges napfogyatkozásban lehet majd gyönyörködni.

A teljes napfogyatkozásként ismert természeti jelenség akkor következik be, amikor a Hold elhalad a Nap és a Föld között, pár percre eltakarva a Napot. A jelenség ritka és csupán pár percig tart, az égre tekintve pedig védőszemüveg viselése javasolt.

Teljes napfogyatkozás tizennyolc havonta egyszer következik be a világ valamely pontján, de például a londoni Természettudományi Múzeum területéről csupán négyszáz évente figyelhető meg. Az Egyesült Államokban Oregon és Dél-Karolina tengelyen volt látható még 2017-ben, a következő pedig 2026-ban következik, akkor az Északi-sarkvidékről, Grönlandról, Izlandról és Észak-Spanyolországról lesz látható.

A NASA közzétett egy térképet, amelyen jól látható, hogy a 2024-es napfogyatkozás melyik sávban lesz megfigyelhető. A jelzett területeken teljes napfogyatkozásban lehet majd gyönyörködni, míg attól távolodva a részleges jelenség mértéke is egyre csökken.

A NASA szerint Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire, Maine államok városaiban, valamint Tennessee és Michigan kis részein lesz teljes napfogyatkozás. Mexikó és Kanada egyes részei szintén beleesnek a jelzett területbe. Összegyűjtöttük, hova érdemes utazni, ha a különleges jelenségben gyönyörködnénk április 8-án.

Mazatlán, Mexikó

Mexikó csendes-óceáni partvidéke lesz az első hely a kontinentális Észak-Amerika területén, ahol megkezdődik a napfogyatkozást. Mazatlán, egy népszerű üdülőváros, ideális helyszín az esemény megtekintéséhez. Helyi idő szerint 11:07 körül kezdődik, és négy perc 17 másodpercig tart majd a jelenség.

Torreón, Mexikó

Az ország központi részén található Torreónból szintén jól megfigyelhető lesz a napfogyatkozás, ami április 8-án valamivel 12:19 előtt kezdődik és négy perc 12 másodpercig tart majd.

Kerrville, Texas

A mexikói határ közelében lévő Kerrville lesz az első város az Egyesült Államokban, ahol a 2024-es napfogyatkozás láthatóvá válik. A jelenség 13:32-kor kezdődik és csaknem négy és fél percig tart majd. Úgy tudni, a napfogyatkozás teljes lesz Austinban és Dallasban is, igaz, ott csupán két percig fogják megtapasztalni az érdeklődők a teljes sötétséget.

Cape Girardeau, Missouri

A Mississippi-folyó mentén található Cape Girardeau az egyik legjobb hely Missouri államban a 2024-es jelenség megtekintésére. A NASA térképe szerint a teljes napfogyatkozás valamivel több mint négy percig fog tartani, helyi idő szerint 13:58-tól kezdődően.

Bloomington, Indiana

Az Indiana Egyetemnek otthont adó Bloomingtonban a teljes napfogyatkozás helyi idő szerint 15 óra után kezdődik és körülbelül négy percig tart. Indianapolis, az állam fővárosa szintén ideális úti cél lehet, ott azonban a teljes napfogyatkozás rövidebb ideig, körülbelül három percig és 47 másodpercig élvezhető.

Cleveland, Ohio

Clevelandre különösen igaz a napfogyatkozás kapcsán, hogy most vagy soha, hiszen csak 2444-ben kerül újra a teljes napfogyatkozás útjába. A városban az életre szóló élmény 15 óra 15 perckor kezdődik, a teljes sötétség pedig alig négy percig tart majd. A helyi tudományos központba és annak környékére háromnapos fesztiválra is várják az érdeklődőket, ahol ismeretterjesztő előadásokkal, koncertekkel és egyéb tudományos foglalkozásokkal készülnek.

Buffalo, New York

A New York állambeli Buffalóban három perc 46 másodpercig lesz teljes sötétség április 8-án, helyi idő szerint 15:18-tól. A városban számos helyen „figyelőbulit” tartanak, hogy a különleges jelenség idejére összehozzák a helyi közösségeket.

Niagara régió, Ontario

Kanadában csak egy kisebb területen lesz megfigyelhető az idei napfogyatkozás. A Niagara régió a legjobb hely a jelenség megtekintésére, ahol helyi idő szerint a teljes napfogyatkozás 15:19-kor kezdődik és három perc 15 másodpercig tart. A teljes sötétség Montrealra is ráköszönt majd, igaz, ott alig egy percig fog tartani.

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

napfogyatkozás | helyek | amerikai egyesült államok | nagy sztori | legjobb

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom