Close
Festői környezetben épült fel a világ első hegyvidéki napkollektor-telepe

Festői környezetben épült fel a világ első hegyvidéki napkollektor-telepe

A svájci Alpok szívében lévő víztározó úszó naperőműként funkcionál. A projekt elnyerte a Watt d’Or díjat, amely a 2020-as megújuló energiával kapcsolatos legjobb innovációnak járt.

Az erőmű a svájci Valais-ban, a Lac des Toules víztározón található, 1800 méteres tengerszint feletti magasságban. A tó korábban már vízerőműként működött, de most tovább fokozva a hatékonyságát, napenergiát is termel.

A környezeti adottságok rendkívül előnyösnek mondhatók, ugyanis a magashegyekben a légkör ritkább, a napsugárzás erősebb, télen pedig a hó visszaveri a napfényt.

A beruházást a Romande Energie valósította meg, akik szerint az egyedülálló alpesi körülmények lehetővé teszik, hogy ötven százalékkal több energiát tudjanak előállítani, a hagyományos környezethez képest.

A kétéves próbaidőszakát töltő kísérleti projekt 225 háztartás energiaigényét tudja kielégíteni.

Úgy tudni, hogy a fejlesztés és a megvalósítás együttesen több mint 2,2 millió euróba került, és várhatóan a technológiát másik tavon is tesztelni fogják majd.

Nemrég megírtuk, hogy díjat nyert az elképesztően látványos terv, amely az óceánok szennyezésének csökkentése érdekében készült. Lenka Petrakova még három évvel ezelőtt alkotta meg ambiciózus koncepcióját a világ egyik legnagyobb környezetszennyezési problémájának, az óceánokban úszó szemétszigetek felszámolásának megoldására.

(Forrás: poralu.com)

energia | alpok | Svájc | fenntarthatóság | környezetvédelem

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram