Close
Megdőlt a napi kötelező lépésszám mítosza

Megdőlt a napi kötelező lépésszám mítosza

Elterjedt nézet, hogy legalább napi tízezer lépést kell megtennünk, ha szeretnénk hozzájárulni az egészségünk megőrzéséhez. De vajon tényleg így van?

Egy új kutatás szerint egyáltalán nem biztos. A Massachusettsi Egyetem kutatói harmincnyolc és ötven év közötti férfiakat és nőket vizsgáltak több mint tíz éven keresztül.

A résztvevők napi tíz órán keresztül viseltek lépésszámlálót, melynek adataiból a kutatók hetente számolták ki a napi lépésátlagot, és ez alapján három csoportba osztották az alanyokat: azokra, akik napi hétezer lépésnél kevesebbet sétáltak, azokra, akik hét- és tízezer lépés közötti távolságot tettek meg, és azokra, akik naponta több mint tízezer lépést gyalogoltak.

Az eredmények nagy különbséget mutattak az első és a második csoport egészségi állapotában, a második és harmadik csoport között azonban nem figyeltek meg ekkora eltérést.

 

Akik naponta legalább hétezer lépést sétáltak, azok ötven-hetven százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg idő előtt egészséggel összefüggő okok miatt,

mint azok, akik hétezer lépésnél kevesebbet sétáltak. A különbség azonban elhanyagolható volt azokhoz képest, akik tízezernél több lépést tettek meg. Ez azt mutatja, hogy a hétezer lépés lehet az ideális az egészségmegőrzés szempontjából – persze, ha az ember nem azért sétál, mert szereti.

De mennyi is ez a hétezer lépés a gyakorlatban? Ha átlagos, hetven centis lépéstávval számolunk saroktól sarokig mérve, körülbelül öt kilométerre jön ki, ami például annyi, mintha a budapesti Szabadság hídtól elsétálnánk a rakparton a Szépvölgyi úti HÉV-megállóig, a siófoki Víztoronytól Balatonszéplak alsóig vagy Kapolcstól Monostorapátiig. Barcelona leghíresebb utcáján, a La Ramblán körülbelül négyszer kellene végigmennünk, hogy teljesítsük a napi penzumot.

Ha sétálnánk egy kiadósat, akkor már készülhetünk rá, hogy hamarosan teljes pompájában lássuk Budapest egyik legszebb sétányát, de a fővárostól tízórányi autóútra is találunk érdekes, mozgásra csábító helyszíneket.

(Forrás: matadornetwork.com, képek: Unsplash)

hétezer | lépésszámláló | tízezer | mítosz | lépésszám

FOLYTASD EZZEL

Negyedmillió forinttal többe kerül egy nyaralás a magyarok egyik kedvenc célpontján

Egy uszoda megkérdezte a vendégeket, hogy hajlandók-e otthon zuhanyozni

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram