Close
Vállalnád önként, hogy egyedül mész el nászútra?

Vállalnád önként, hogy egyedül mész el nászútra?

Túl vagytok egy gyönyörű, de azért stresszes esküvőn, ahol végül minden a legnagyobb rendben ment. A következő lépés a pihentető nászút, életetek első házas utazása, legyen az Balatonalmádi vagy Bali szigete. Egy vagy több hét kettesben, kipihenvén a szervezkedést, csak egymásra figyelve, saját ünnepetek reflektorfényében. És mi van akkor, ha mégsem így tervezitek? Ha az újdonsült férj hátizsákos túrára menne a Tátrába, a friss feleség pedig Dominikára vágyakozik? Egy újabb trend szerint ezzel sincs baj, az esküvő utáni elvonulást követően akár újra leszállhat a rózsaszín köd, a külön töltött nászút a pár javára is válhat. 

Márciusban debütált egy cikk a The New York Times-ban néhány tökéletesen tökéletes nászutas kalandról. Unimoon vagy solomoon névre keresztelték a jelenséget, amikor a friss házasok a 0–24-ben egymással töltött napok helyett az építő magányt és aztán az összetalálkozás és élménybeszámolás nóvumát választották. Teljesen felesleges magyar fordításért kiáltani, csupán olyan béna szójátékok születhetnének a két angol kifejezésből, mint a kilencvenes évek zs-kategóriás vígjátékainak címei.

Jessica Carbino online randiguru és szociológus szerint a szeparált mézeshetek létjogosultsága megmutatja, hogyan változnak a házassággal kapcsolatos hagyományok. Úgy véli, egy párkapcsolatban, házasságban a pár minden szinten partner kell legyen – fizikális, spirituális, érzelmi és szexuális –, a külön töltött nászút viszont valódi felismerés lehet, hogy az egyén önmagában is életrevaló, és képes megadni magának mindazt, amit facéron, élete párja nélkül is meg tudott.

Helen Fisher, a párkapcsolatkutató Kinsey Intézet senior munkatársa konzervatívabban gondolkozik az új trendről. Szerinte olyan új életszakaszba lép ilyenkor két ember, amit az azonnali külön nyaralás csak hátráltat.

Nemcsak emocionálisan fontos, de biokémiailag is, különleges reakciók mennek végbe mindkét ember agyában a közös felhőtlen napok alatt, melyek később segítenek a még szorosabb kapcsolat kialakításában.

Vagyis nem szerencsés, ha elmarad a nászút, mert később ezekből az emlékekből és érzésekből is táplálkozhat majd a pár. Elvégre, tényleg egy első közös élmény ez. Persze, csak szimbolikusan, hisz minden bizonnyal a párok az esküvő előtt már utaztak együtt.

A cikk után persze ellepték a fanyalgók is a kommentszekciót, mekkora basarság ez az egész unimoon dolog, hogy eleve szomorú, ha valaki a saját nászútján nem látná szívesen a párját. Aztán akadtak olyanok is, akik nem misztifikálnák túl a dolgot, egyszerűen csak azt mondanák, pár nap külön vakáció simán mehet majd, de azért a mézesheteket megéri együtt tölteni. Hogy később hogyan utaznak a házastársak, más kérdés.

Vannak, akik szeretnek kicsit külön lenni, hogy kialakuljon a hiányérzet, és felszabadító legyen a viszontlátás, mások egy kávét nem hajlandóak meginni egymás nélkül. Nos, nekik nem való az unimoon.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

utazás | honeymoon | utazási trend | trend | nászút

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legbarátságosabb városai

Több mint 120 év után eltűnik Párizs egyik szimbóluma

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram