A Lánchíd utcai Zhaou Zhou teázóban hagyomány, hogy néhány különleges teára minden évben előjegyezhetünk. A teabeszerzést elképesztő szenvedéllyel művelő csapat most két különleges puer teát szállít nekünk őszre, ha hajlandók vagyunk értékként és befektetésként tekinteni a teakorongokra.
A tea nem egyszerű terep. Már csak azért sem, mert egy távoli, sokak számára ismeretlen, keleti kultúra itala. Ha viszont jobban megismerjük, hol és hogyan készülnek a világ talán legjobb teái, a puerek, már nem is tűnik olyan meghökkentőnek a több tízezres ár, pár száz grammnyi tealevélért.
Mi az a puer tea, és miért különleges?
Hogy egy teát puernek hívjanak – ami alapvetően ugyanolyan kategória, mintha azt mondanánk, hogy zöld tea –, először is a Camelia Sinensis nagylevelű fajtájából kell készülnie. A másik fontos szempont, hogy a teának a Puer vidékről, azaz Kína hegyekkel tagolt, Magyarországnál négyszer nagyobb Jünnan tartományából kell származnia. Ezeken túl fontos az is, hogy a teát napon szárítsák.
A puer teák ereje mégsem a szárításban, a fajtában vagy a területben rejlik, hanem a különleges érlelésben.
A többi teafajtával ellentétben ugyanis a puerek nem nyerik el végleges ízüket a készítéskor. Az érleléssel együtt folyamatosan változnak, a levelek oxigénnel érintkezve, a bennük található mikroorganizmusoknak köszönhetően tovább fejlődnek.
A napon szárított tealeveleket magukban is sokáig tárolhatjuk, de az érési folyamat jóval gyorsabb, mint a korong, lepény, tégla vagy gomba alakúra préselt puereknél. Az így elkészített teák lassabban érnek, tovább eltarthatók és könnyebben is szállíthatók.
Hogy mekkora értéket képviselnek ezek a teák, azt jól mutatja, hogy Kínában rendszeresen szerveznek árveréseket, több tíz vagy akár száz éves teakorongoknak, amelyek végül csillagászati áron cserélnek gazdát.
Ami viszont nekünk, átlagos fogyasztóknak ennél sokkal fontosabb, az a több száz éves fákról szüretelt teák hatása a testre és a hangulatra, ami a puerekhez hasonlóan folyamatosan változik, attól függően, hányadik felöltést isszuk. Összességében, ha képesek vagyunk kicsit kívülről nézni a gondolataink és testi érzeteink változását, ritka és különleges élmény ilyen idős fák leveleinek főzetét kóstolni.
Milyen puer teákra lehet most előjegyezni?
A Zhao Zhou évek óta hoz teafanatikusok bevonásával nagyobb tételben puer teakorongokat a Nagy Havas hegy környékének egyik kifinomultabb termelőjétől. Ezeket a teákat több száz – jellemzően kétszáz-háromszáz – éves teafákról szüretelik, ráadásul idén minden eddiginél magasabb minőségben, mivel a termelő saját kezűleg készíti el őkét. A mennyiség így kevesebb, a minőség viszont még magasabb a korábbiaknál.
Ahogy barátaink a Zhao Zhounál mondták,
a tea éteri finomságú, fantasztikusan elegáns és erős.
Ha a teákat tiszta levegőjű, közepesen száraz helyen tároljuk, és évente néhányszor kiszellőztetjük, a nagy borokhoz hasonlóan évtizedekig eltarthatók.
Egy-egy teázás alkalmával a 400 grammos tealepényekből mindössze 5-6 gramm elegendő, ráadásul hat-nyolc alkalommal is felönthetjük, és akár órákon át élvezhetjük őket.
Az előjegyzés július 15-ig tart. Ha előtt jól jönne még némi információ a teákról, irány a Zhao Zhou blogja!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Zhao Zhou, Getty Images)
teakorong | kína | előjegyzés | teakés | különleges teák
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!