Close
Nem biztos, hogy díjazni fogod, miért van szőnyeg a reptéri terminálokban

Nem biztos, hogy díjazni fogod, miért van szőnyeg a reptéri terminálokban

Ha elég időt töltünk reptereken, a sokadik alkalomnál már előfordulhat, hogy félretesszük a könyvet, a táblagépet vagy a telefont, és csak úgy nézünk ki a fejünkből, miközben elgondolkodunk néhány érdekes dolgon. Például: miért is vannak ott szőnyegek?

Laikusként azt hihetnénk, hogy a terminálok nagyrészét kemény padlóval fedik le, hogy mondjuk a kerekesszékkel közlekedők ne ütközzenek akadályokba, hogy gyorsabban mozoghassanak a csomagjaink, vagy hogy könnyebben tisztítható legyen.

A szőnyegpadlót valójában azért vetik be a reptérdizájnerek, hogy – pozitív irányba – befolyásolják az utasok hangulatát és viselkedését.

Ez az egyszerű dizájnelem ugyanis segít a felszállás előtt megnyugtatni az utasokat, hiszen a szőnyegek megadják azt a puha, otthonos komfortérzetet, amit a saját nappalinkban tapasztalhatunk meg.

A szőnyegpadló ráadásul – alacsonyabb mennyezet, több természetes fény és kényelmes ülőalkalmatoságok társaságában – relaxációs hatású, és a stresszoldásban is segít.

A nyugodt és boldog utas pedig szívesebben hagyja ott a pénzét a terminálokon – egy kutatás szerint a kiegyensúlyozottabb emberek hét százalékkal többet költenek a repülőtér környéki kis üzletekben,

és tíz százalékkal többet a repterek vámmentes boltjaiban.

Ezen a vonalon továbbhaladva megfigyelhető, hogy a repülőterek üzleteibe egyre kevesebb alkalmazottat vesznek fel, aminek okára egy másik felmérés világított rá. A pénzügyi tranzakciókkal foglalkozó NCR szerint a válaszadók negyven százaléka vásárláskor inkább kerüli az emberi interakciót, úgyhogy sokkal nagyobb az esélye annak, hogy eladó nélküli boltba futunk bele a reptereken, mint olyanba, ahol egyszerre többen teljesítenek szolgálatot.

Egyes repterek egyébként szintet léptek már, és a szőnyegeknél fajsúlyosabb relaxáló fegyvereket vetnek be: jógateremmel, gyógyfürdővel és terápiás kutyákkal próbálnak az utasok kedvében járni.

Reptéri sztorik

Ugye megvan Tom Hanks Terminál című filmje, amelyben kilenc hónapig hontalanként él egy reptéri terminálon? Úgy fest, ismét az élet utánozza a művészetet, ugyanis egy harminchat éves kaliforniai férfi az O’Hare Nemzetközi Repülőtéren megismételte ezt a bravúrt. Eközben a Sasaki Építészeti Stúdió az egykori Longhua repülőtér kifutópályáit parkká alakította át Sanghajban, itthon pedig kiderült, mivel elégedettek az utasok a ferihegyi reptéren, és mivel nem.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Ilyen változatos programokkal vár idén is az osztrák tél
Ez a magával ragadó sziget tűnt fel a legutóbbi James Bond-filmben
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom