Close
Nem biztos, hogy díjazni fogod, miért van szőnyeg a reptéri terminálokban

Nem biztos, hogy díjazni fogod, miért van szőnyeg a reptéri terminálokban

Ha elég időt töltünk reptereken, a sokadik alkalomnál már előfordulhat, hogy félretesszük a könyvet, a táblagépet vagy a telefont, és csak úgy nézünk ki a fejünkből, miközben elgondolkodunk néhány érdekes dolgon. Például: miért is vannak ott szőnyegek?

Laikusként azt hihetnénk, hogy a terminálok nagyrészét kemény padlóval fedik le, hogy mondjuk a kerekesszékkel közlekedők ne ütközzenek akadályokba, hogy gyorsabban mozoghassanak a csomagjaink, vagy hogy könnyebben tisztítható legyen.

A szőnyegpadlót valójában azért vetik be a reptérdizájnerek, hogy – pozitív irányba – befolyásolják az utasok hangulatát és viselkedését.

Ez az egyszerű dizájnelem ugyanis segít a felszállás előtt megnyugtatni az utasokat, hiszen a szőnyegek megadják azt a puha, otthonos komfortérzetet, amit a saját nappalinkban tapasztalhatunk meg.

A szőnyegpadló ráadásul – alacsonyabb mennyezet, több természetes fény és kényelmes ülőalkalmatoságok társaságában – relaxációs hatású, és a stresszoldásban is segít.

A nyugodt és boldog utas pedig szívesebben hagyja ott a pénzét a terminálokon – egy kutatás szerint a kiegyensúlyozottabb emberek hét százalékkal többet költenek a repülőtér környéki kis üzletekben,

és tíz százalékkal többet a repterek vámmentes boltjaiban.

Ezen a vonalon továbbhaladva megfigyelhető, hogy a repülőterek üzleteibe egyre kevesebb alkalmazottat vesznek fel, aminek okára egy másik felmérés világított rá. A pénzügyi tranzakciókkal foglalkozó NCR szerint a válaszadók negyven százaléka vásárláskor inkább kerüli az emberi interakciót, úgyhogy sokkal nagyobb az esélye annak, hogy eladó nélküli boltba futunk bele a reptereken, mint olyanba, ahol egyszerre többen teljesítenek szolgálatot.

Egyes repterek egyébként szintet léptek már, és a szőnyegeknél fajsúlyosabb relaxáló fegyvereket vetnek be: jógateremmel, gyógyfürdővel és terápiás kutyákkal próbálnak az utasok kedvében járni.

Reptéri sztorik

Ugye megvan Tom Hanks Terminál című filmje, amelyben kilenc hónapig hontalanként él egy reptéri terminálon? Úgy fest, ismét az élet utánozza a művészetet, ugyanis egy harminchat éves kaliforniai férfi az O’Hare Nemzetközi Repülőtéren megismételte ezt a bravúrt. Eközben a Sasaki Építészeti Stúdió az egykori Longhua repülőtér kifutópályáit parkká alakította át Sanghajban, itthon pedig kiderült, mivel elégedettek az utasok a ferihegyi reptéren, és mivel nem.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Unsplash)

reptér | érdekesség | repülőtér | szőnyeg | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezekbe az európai városokba költözz, és ezekbe ne, ha külföldön kezdenél új életet

Itt az újabb járványhullám, ezért a maszk újbóli viselését javasolják Franciaországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram