Close
Az ékszerész, aki személyes történeteket csempész a karikagyűrűibe

Az ékszerész, aki személyes történeteket csempész a karikagyűrűibe

Elhivatottság és sok türelem. Valószínűleg jó néhány olyan szakmát tudnánk említeni, aminek alapvető feltétele eme két dolog egyesülése. Az ékszer-, illetve gyűrűtervezés éppen ilyen, egy magával ragadó, értékmegőrző, gyönyörű hivatás. A budapesti bázisú Németh Karikagyűrű tulajdonosát, Németh Bálintot pályafutása kezdete óta vonzotta a karikagyűrű-készítés, igazi kihívásnak tekintette, hogy két ember igénye alapján alkosson meg egy műalkotással felérő ékszert. Vele beszélgettünk. 

“Rendkívül fontosnak tartom, hogy személyes beszélgetéssel kezdjük a gyűrűk tervezését, annak érdekében, hogy pontosan fel tudjam mérni az igényeket” – indít Bálint, aki a “Legyen olyan gyűrűtök, amire egy életen át büszkék lesztek!” mottóval várja a hozzá bekopogtató, házasságkötés előtt álló feleket.

Az összetartozás szimbólumaként pompázó karikagyűrűnek szerinte tartósnak és kényelmesnek kell lennie, ezt a két szempontot minden egyes ékszer elkészítésénél figyelembe veszi.

Hogy létezik-e a gyűrűk világában “Németh-stílus”, arra igen a válasz: klasszikus, letisztult formavilágot és finom eleganciát képviselő ékszereket találunk Bálint szortimentjében. “Fontosnak tartom, hogy egy karikagyűrű mindennapi viselésre alkalmas legyen. Szeretem, ha a gyűrűkbe tudunk némi személyes dolgot csempészni a pártól, olyasvalamit, ami nekik fontos vagy rájuk jellemző. Ez lehet belső- vagy épp külsőfelület-vésés, egymás neve, egy dátum, egy szimbólum, a különböző drágakövek és azok elrendezése, illetve foglalása, a pár ujjlenyomatának gravírozása. Minden klasszikus karikagyűrűt személyessé lehet így tenni.”

Az általa megálmodott gyűrűk a kézi kidolgozásnak köszönhetően kiváló minőségűek. Mindennapi viselésre tervezettek, kényelmesek és tartósak. “Személyre szabottak a gyűrűk, egyrészt, mert többször is találkozom a párokkal – ilyenkor csak rájuk figyelek –, a stílust, a köveket, a vésését mind az igényükre szabom. Nem spórolok az anyaggal, illetve hagyományos technikák mellett a legmodernebb metódusok is rendelkezésemre állnak. Valamennyi darab kézzel, egyedileg készül, a gyémántokhoz tanúsítványt adok. Pontosan, méretvétel alapján készülnek el, és a befejezésük előtt a pár fel tudja próbálni az ékszereket”.

Munkafolyamatának talán legizgalmasabb része mindjárt az első lépéseknél megérkezik, amikor beállít hozzá a vőlegény vagy házasulandó pár, hiszen a személyes konzultáció során tudja kideríteni, milyen gyűrű passzolna a megrendelők ujjaira. “Számít, hogy milyen személyiségek, milyenek a testi adottságaik, milyen a stílusuk, karikagyűrűk esetén a leánykérő gyűrű stílusa, annak jellemzői, de még a felek foglalkozása is. A szalonba látogatóknak lehetőségük van mintagyűrűket próbálni, hogy lássák, mi áll jól a kézen, és mi az, ami kényelmes. Persze az is fontos szempont, hogy mennyit szeretne, szeretnének rászánni a gyűrűkre, illetve mennyi idő van még hátra az esküvőig. Sokan érkeznek egyébként konkrét, illetve kevésbé konkrét elképzeléssel.”

Akadnak befolyásoló tényezők, de általában egy gyűrű elkészítése hat-nyolc hetet vesz igénybe. Először a már említett kötetlen hangulatú személyes találkozón megismeri az elképzeléseket, közösen megtervezik a gyűrűket.  A próbát követően derülnek ki a legfontosabb esztétikai és praktikus tényezők, érkezhet az a bizonyos “wow-élmény”,

valamint el lehet dönteni, melyik gyűrű az, amelyik valóban jól áll, ugyanakkor kényelmes is.

A részletek pontosítása után kezdődhet a munka – Bálint valamennyi megrendelő karikagyűrűjét saját maga készíti el a műhelyében.

Hisz az egyedi, kézzel alkotott darabokban, melyeket az első tervek felvázolásán keresztül az utolsó simításokig egyedül valósít meg.

Az ügyfelek felpróbálják a gyűrűket, mielőtt átadná azokat. “Ez azért lényeges, mert ha igazítani kell a gyűrű méretén, ebben a fázisban ez még gond nélkül megoldható. Főleg abban az esetben, ha a gyűrűkbe vésést, vagy köveket teszek.”

A célegyenesben kerülnek a gyűrűkbe a drágakövek és a vésés, míg végül az utolsó simításokat követően elérkezik a nagy pillanat, a hivatalos átadás. Ehhez kapcsolódóan minden drágakőről tanúsítványt állít ki, és a gyűrűk mellé még egy hétpontos tanúsítványt is ad a garanciáról.

“Számos párral előfordult már, hogy mire megtörtént az átadás, addigra szinte baráti viszony alakult ki közöttünk. A gyűrűk átadása mindig szuper élmény, jó érzés látni, hogy elégedettek a munkámmal.”

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Németh Bálint, Eszter Sarah, Tuszinger Károly)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom