Igen komoly nemzetközi díjat kapott a Budapest Airport

Az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe) díját, az ACI Eco-Innovation Award elismerését a Budapest Airport kapta fenntarthatósági programjáért. 

A klímaváltozás témában odaítélt díjat a budapesti reptér elsősorban a fenntartható közlekedést fókuszba helyező, illetve e-mobilitást népszerűsítő programjáért és fejlesztéseiért kapta – közölte a repülőteret üzemeltető társaság.

Az ACI Europe Eco-Innovation elismerését kedden online díjátadó keretében adták át a Budapest Airportnak.
A közleményben kiemelték, hogy a Budapest Airport számára a fejlesztések során kulcsfontosságú szempont a fenntarthatóság, a Greenairport programban a repülőtéri partnerekkel, vállalatokkal és hatóságokkal közösen dolgoznak a Liszt Ferenc Repülőtér fenntarthatósági tervein. Ennek egyik hangsúlyos eleme a repülőteret érintő mobilitás fejlesztése, amelynek célja a repülőtérhez köthető közlekedési, illetve ingázási tevékenységek környezeti hatásainak csökkentése a repülőtér területén és környezetében.

A Budapest Airport a saját és a földi kiszolgáló partnerek flottájában is ösztönzi az elektromos járművek használatát.

Az elmúlt időszakban hetvenhat földi kiszolgáló járművet cseréltek le, ezzel a repülőtér évente mintegy 120 ezer liter üzemanyagot spórol meg, és évi háromszáz tonnával csökkenti szén-dioxid-kibocsátását.

A tájékoztatásban kitérnek arra, hogy a Budapest Airport tíz flotta- és menedzserautót cserélt elektromos vagy hibrid modellre, ezzel további 19 ezer liter üzemanyagot megtakarítva és évi ötven tonnával mérsékelik a szén-dioxid- kibocsátást. Az elektromos és hibrid járművek számára a Budapest Airport eddig negyvenkét töltőt telepített, amelyek száma az egyre növekvő igénnyel összhangban folyamatosan nő.

Az autómegosztó szolgáltatók és a Főtaxi számára dedikált parkolóhelyeket, elektromos töltőállomást adtak át, ezzel támogatják az utasok fenntartható közlekedését, a munkatársak pedig a Budapest Airport és az Oszkár közös programjának segítségével is eljuthatnak a repülőtérre.

Az üzemeltető folyamatosan dolgozik a tömegközlekedés javításán és a kerékpárutak fejlesztésén is, eddig mintegy két és fél kilométer hosszú kerékpárutat létesített a Budapest Airport, a vasúti összeköttetés létesítését pedig maximálisan támogatják – írják a közleményben.

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója a közleményben elmondta, a Budapest Airportnál a fenntarthatóságot a vállalat egyik fő stratégiai elvévé tették, a földi személyszállítás optimalizálása hatalmas potenciált rejt a környezetbarátabb működés érdekében.

A Budapest Airport három éve fenntartja karbonsemleges státuszát, egyensúlyban tartva az energiatermelést és -felhasználást, ezzel teljes mértékben ellensúlyozva a szén-dioxid-kibocsátást. A cég tavaly csatlakozott a NetZero by 2050 elnevezésű kezdeményezéshez is, amelynek lényege, hogy legkésőbb 2050-ig a repülőtér működéséből eredő szén-dioxid-kibocsátást nullára csökkenti – olvasható a közleményben.

Ez is érdekelhet:

Mostantól online is nyomon követhető a repülőtéri zajszennyezés Ferihegyen

A le- és felszálló gépek mellett a zajmonitorrendszer által begyűjtött információk is elérhetők.

(Fotók: Getty Images)

ACI Europe Eco-Innovation | fenntarthatóság | elismerés | díj | airport

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom