Close
Igen komoly nemzetközi díjat kapott a Budapest Airport

Igen komoly nemzetközi díjat kapott a Budapest Airport

Az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe) díját, az ACI Eco-Innovation Award elismerését a Budapest Airport kapta fenntarthatósági programjáért. 

A klímaváltozás témában odaítélt díjat a budapesti reptér elsősorban a fenntartható közlekedést fókuszba helyező, illetve e-mobilitást népszerűsítő programjáért és fejlesztéseiért kapta – közölte a repülőteret üzemeltető társaság.

Az ACI Europe Eco-Innovation elismerését kedden online díjátadó keretében adták át a Budapest Airportnak.
A közleményben kiemelték, hogy a Budapest Airport számára a fejlesztések során kulcsfontosságú szempont a fenntarthatóság, a Greenairport programban a repülőtéri partnerekkel, vállalatokkal és hatóságokkal közösen dolgoznak a Liszt Ferenc Repülőtér fenntarthatósági tervein. Ennek egyik hangsúlyos eleme a repülőteret érintő mobilitás fejlesztése, amelynek célja a repülőtérhez köthető közlekedési, illetve ingázási tevékenységek környezeti hatásainak csökkentése a repülőtér területén és környezetében.

A Budapest Airport a saját és a földi kiszolgáló partnerek flottájában is ösztönzi az elektromos járművek használatát.

Az elmúlt időszakban hetvenhat földi kiszolgáló járművet cseréltek le, ezzel a repülőtér évente mintegy 120 ezer liter üzemanyagot spórol meg, és évi háromszáz tonnával csökkenti szén-dioxid-kibocsátását.

A tájékoztatásban kitérnek arra, hogy a Budapest Airport tíz flotta- és menedzserautót cserélt elektromos vagy hibrid modellre, ezzel további 19 ezer liter üzemanyagot megtakarítva és évi ötven tonnával mérsékelik a szén-dioxid- kibocsátást. Az elektromos és hibrid járművek számára a Budapest Airport eddig negyvenkét töltőt telepített, amelyek száma az egyre növekvő igénnyel összhangban folyamatosan nő.

Az autómegosztó szolgáltatók és a Főtaxi számára dedikált parkolóhelyeket, elektromos töltőállomást adtak át, ezzel támogatják az utasok fenntartható közlekedését, a munkatársak pedig a Budapest Airport és az Oszkár közös programjának segítségével is eljuthatnak a repülőtérre.

Az üzemeltető folyamatosan dolgozik a tömegközlekedés javításán és a kerékpárutak fejlesztésén is, eddig mintegy két és fél kilométer hosszú kerékpárutat létesített a Budapest Airport, a vasúti összeköttetés létesítését pedig maximálisan támogatják – írják a közleményben.

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója a közleményben elmondta, a Budapest Airportnál a fenntarthatóságot a vállalat egyik fő stratégiai elvévé tették, a földi személyszállítás optimalizálása hatalmas potenciált rejt a környezetbarátabb működés érdekében.

A Budapest Airport három éve fenntartja karbonsemleges státuszát, egyensúlyban tartva az energiatermelést és -felhasználást, ezzel teljes mértékben ellensúlyozva a szén-dioxid-kibocsátást. A cég tavaly csatlakozott a NetZero by 2050 elnevezésű kezdeményezéshez is, amelynek lényege, hogy legkésőbb 2050-ig a repülőtér működéséből eredő szén-dioxid-kibocsátást nullára csökkenti – olvasható a közleményben.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

fenntarthatóság | ferihegy | airport | ACI Europe Eco-Innovation | elismerés

FOLYTASD EZZEL

Így fogsz utazni jövőre

Az infláció ellenére ismét csúcsra jár a bevásárlóturizmus Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram