Egykori vasútállomásból lett a Google új New York-i irodája

Extravagáns homlokzat és szuper rugalmas belső terek jellemzik a tech óriás új irodáját, amit egy 1930-as évekbeli pályaudvarból alakítottak ki.

Új központja van a Google globális üzleti szervezetének: a New York-i St. John vasútállomás átalakításával hozták létre a több mint 120 ezer négyzetméteres munkahely az ott dolgozóknak, illetve az őket felkereső vendégeknek. Az irodát az Oxford Properties fejlesztette, a tervezői a Gensler és a Cookfox stúdió voltak.

Egyértelműen a fenntarthatóság és a jövőbiztos tervezés állt a középpontban a Hudson Square negyedben lévő újrahasznosításakor: előzetes számítások szerint az épület mintegy 78 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarít meg.

A háromszintes történelmi épületre kilenc új emeletet húztak fel, az impulzusokban gazdag terek rugalmasan alakíthatóak. Figyelembe vették a Google kutatásait is, amelyek alapján az innovációnak a kis, összetartó, közös célokon dolgozó csapat a legjobb, így a hat emeletnyi munkaterülethez rengeteg közös zónát rendeltek. A társas élet egyik szervezője a nagyvonalú, 12 emeletes tűzlépcső, amelyet a maximális átláthatóságra és összekapcsolhatóságra tekintettel terveztek.

A lépcsőre külön büszke a Gensler, mint a szociális energiát tápláló, az irodán belüli mozgást egyszerűvé és kényelmessé tevő, igazi élő, lélegző, aktív területre.

Instant ikonikusnak tűnnek a vágott homlokzaton megjelenő vasúti talpak: mintha egy metszetet néznék, olyan a látvány, amitől az utcakép karakteresebb lesz, a járókelőket pedig vizuálisan összeköti az épülettel. De nemcsak a múltra utal a homlokzat, a biofil tervezés kintre szervezésével láthatóvá teszi a jövőbeli törekvéseket is.

Ebben az irodai rendben nem az alkalmazottaknak van saját asztala, hanem minden csapatnak van egy bázisterülete. Ezek a bázisok nem egyformák: a különböző típusú munkákhoz különböző méretű asztalok, tárgyalók, telefonfülkék és közös asztalok állnak rendelkezésre. Más irodákban már bevált ez az elrendezés, a dolgozók szerint erősítették a csapat összetartását és segítették a kapcsolatteremtést.

Szintén munkatársi igény volt a nagyobb választási lehetőség abban, hogy hol és hogyan dolgozzanak a nap folyamán. Így kaptak nagy figyelmet a közös munkaterületek mellett a közösségi terek is, ahol lényegében bárki dolgozhat, akár még a más irodákból ide látogatók is.

Végül ejtsünk szót a biofíliáról is: az említett „karbonspórolást” csak az utcaszinten több mint fél hektárnyi növényzet segíti, ami új mércét jelent a New York-i kereskedelmi ingatlanoknál. A külső növényzet 95 százaléka őshonos a városban, és több mint negyven madárfajt figyeltek meg benne, köztük a transzatlanti repülésre készülő vándormadarakat.

A napelemek, esővíztároló rendszerek telepítése talán már szóra sem érdemes, az viszont igen, hogy a Sandy hurrikán pusztítása után a Coney Island-i sétányról megmentett fát is hasznosítottak az épületben.

(Forrás: Gensler, fotók: Google)

vasútállomás | St. John | new york | google | iroda

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom