Close
Merülj el Nick Cave világában a zenész csodás polaroidképein keresztül!

Merülj el Nick Cave világában a zenész csodás polaroidképein keresztül!

Nick Cave dalaiban mindig hihetetlenül erős volt a vizualitás, amit most nem dalszövegek, hanem valós képek formájában mutat meg nekünk. Íme, Nick Cave harminc kedvenc polaroidja és néhány hozzájuk tartozó történet.

„Körülbelül két éve kezdtem el nagyon sok képet készíteni. Erős késztetést éreztem, hogy annyi információt örökítsek meg magam körül, amennyit csak lehet – és nemcsak emlékezésképpen, hanem azért, hogy megtarthassam azokat a dolgokat, amik olyan sokszor eltűntek előlem”

– nyilatkozta Nick Cave az Another Man magazinnak, akik felkérték a zenész-énekes-dalszerzőt, hogy kurátorkodjon saját képei között.

„Az iPhone-on felfedeztem a ShakeItPhoto appot, ami polaroidokat készít és szerintem sokkal jobb, mint a hagyományos polaroidok. Persze tudom, hogy a hagyományos polaroidnak épp az a bája, hogy vagy sikerül, vagy nem, de elképesztően nem praktikus, ha valaki annyi fotót készít, mint én.”

„A most látható képekkel egy kis szelekciót mutatok a fotóimból, és igyekeztem a legtöbbhöz írni egy bekezdésnyi történetet. Néhányat összepárosítottam és játékosan ütköztettem egymással. Sok képen a feleségemről, Suzie-ról bontakozik ki pár apró történet: ahogy a dalaimban is gyakran dolgozom fel, amit látok, a képeimből az tűnik ki, hogy az életem nagy része a feleségem körül forog. A látás az, ami a dalaimban és a fotóimban is az egyik legfontosabb számomra.”

„Ez egy Renoir mellszobor a sussexi Charleston House-ból. Igazából nem láttam élőben, egy Virginia Woolf and The Bloomsbury Group katalógusból fotóztam be.”

„Fogalmam sincs, ezek honnan jöttek. Azt hiszem, egy kis londoni boltból. Valahogy egyszer csak ott termettek a házban. Azóta fáradhatatlanul vándorolnak az otthonunkban, velük a kis virágcsokrok.”

„A római Hotel Cavalieri teraszáról láttam ezt a bámulatos építményt, melyben az ember kézzel foghatóvá akarja tenni az istenit, és mondhatni sikerül is neki. Ahogy a legtöbb dolog, a katolicizmus is annyira szép távolról.”

„Ez két, talmival készült Louis Wain-festmény. Mélyen vallásos ember volt: hitt benne, hogy a macskáknak van lelkük, azonban ezt a vélekedését a katolikus egyház elutasította. Ez mélyen lesújtotta és közrejátszhatott abban, hogy végül a bedlami elmegyógyintézetben kötött ki.”

„A rendhagyó tasmániai Museum of Old and New Artban készítettem ezt a képet. Egy apró szobába lépve ott volt ez az apró Renoir-festmény, a fekete űrben lebegve, pulzáló színekkel. Teljesen padlóra küldött.”

„Epiktétosz sztoikus filozófus szerint: »Nem a tested vagy a hajviseleted vagy, hanem az a képességed, hogy jól választasz. Ha a választásaid szépek, te is az leszel.« Suzie ül az ágyban Los Angelesben és sminkel.”

„Ezt a néhány polaroidot egy katalógusból fotóztam, amit barátom és partnerem, Warren Ellis adott. A fotók egyetlen célja, hogy bemutassam Aleksandra Waliszewska lengyel művészt a világnak.”

„Nagyon sok lufit szoktunk tartani a házunkban. Bírjuk őket. Ez a mi személyes, színpompás, állat alakú Gilgulimunk. Olyanok, mintha metaforikus lelkek lennének, amik mindenfelé vándorolnak a házban.”

Ez is érdekelhet:

(Szöveg és fotók: Nick Cave, forrás: AnotherMag)

festő | tasmánia | egyház | polaroid | művészet

FOLYTASD EZZEL

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram