A dán Noma már nem is étterem, hanem kész fogalom, igazi bakancslistás zarándokhely a gasztrofanatikusok körében. Az itt készülő fogások pedig sokkal inkább műalkotások, mint egyszerű ételek. 2018 viszont sok szempontból jeles év az ikonikus étterem történetében: hamarosan új helyen, új koncepcióval nyit ki a Noma, és már mindenki izzadó tenyérrel várja, vajon mit alkotott René Redzepi.
Legtöbbeknek viszont jó ideig biztos álom marad, hogy teszteljék a világ legjobb éttermének új ételeit. A tizennégy évig Koppenhága kikötőjében működő hely bezárása ugyanis olyan mélyen érintette a közönséget, hogy az újranyitás hírének hallatán egyszerűen sáskahadként lepték el a foglalások.
Az új étteremre kevesebb mint huszonnégy óra alatt kellett kitenni a megtelt táblát, és jelenleg több mint 35 ezer ember van a várólistán. Ugye nem kell részleteznünk, mennyire vagyunk esélytelenek, ha asztalt szeretnénk foglalni?! Talán még a japán császárral is előbb találkozunk az elkövetkezendő időszakban, szoknyában, részegen, miközben LGT-dalokat énekel.
Ráakadtunk viszont egy különleges lehetőségre, amivel mégis nyílik esély, hogy az utolsó két székre lecsapjunk a nyitóestén – és még a szürkegazdaságot sem kell erősítenünk hozzá.
Mi vár a vacsorán?
A "Time and Place" jegyében René Redzepi és csapata három évszakra osztja az évet, és három alkalommal úgy csavar egy hatalmasat a menün, hogy közben kizárólag az adott szezonra jellemző alapanyagokat használja éttermében. Az első, téli menü a skandináv tenger gyümölcseinek ünnepe lesz.
A szerencsés nyertes a vacsorát követő reggelen ráadásul a Noma teljes csapatával kávézhat, bejárhatja az új bázis minden rejtett zugát, felfedezheti a tesztkonyhát, és minden apró titkot kideríthet az alapanyagokról. Ha még ez sem lenne elég, a repülőjegyünket és szállásunkat is állják.
Jó, nem csigázunk senkit tovább, mondjuk, hogy lehet indulni a lehetetlenért.
Támogasd a MAD-et, vacsorázz a Nomában!
A MAD (ami dán nyelven ételt jelent) egy olyan nonprofit szervezet, amely a világ élelmiszer-szervezeteit hivatott összehozni. A céljuk, hogy ösztönözzék, oktassák, és megtalálják azokat a kreatív megoldásokat, amelyek hozzásegítenek minket és az éttermeket is a fenntartható élelmiszer-gazdálkodáshoz.
Az egész kezdeményezés Koppenhága kikötőjéből indult, és ma ott tart, hogy helyi és nemzetközi eseményeket, ingyenes online oktatásokat tartanak. Úgy gondolják, hogy az élelmiszerek fontos szerepet kell játsszanak a bolygónk egészségének megőrzésében.
Ezeknek az eszméknek a támogatására indítottak most kampányt, amely mögé számos, gasztronómiából ismert figura, és a Noma is beállt.
A képlet nagyon egyszerű:
- Menjünk fel az Omaze oldalára, és keressük meg a kampányt! (Itt egyébként sok nemes ügyet támogathatunk, és pár dollárért, egy kis szerencsével minigolfozhatunk Bonóval, vagy vacsorázhatunk Sarah Jessica Parkerrel New Yorkban)
- Görgessünk az oldal aljára, és válasszuk ki, mennyit adományozunk a szervezetnek! Minél többet áldozunk rá, annál nagyobb esélyünk van megnyerni, ráadásul ötszáz dollár fölött már elég izgalmas fix ajándékokat is kapunk.
- Várjunk türelmesen – a kampány január 31-én ér véget, akkor dől el az utolsó asztal sorsa!
A jó hír, hogy elég akár csak tíz dollárt adományoznunk ahhoz, hogy egy életre szóló élményt nyerjünk. Jobb, mint a lottó, nem igaz?!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Noma)
noma | rene redzepi | Dánia | étterem | világ legjobb étterme
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!