Egykori gyárépület nyújt hangulatos menedéket a norvég tengerparton

A Lofoten-szigeteken, Henningsvaer halászfaluban 1940-ben nyitották meg a gyárat, ahol évtizedeken át csukamájolajat és asztalosmunkákat készítettek, amíg a létesítmény be nem zárt, de nemrégiben újjászületett.

Az épület talán az enyészeté lett volna, ha 2014-ben négy barát meg nem vásárolja, és a helyiek segítségével fel nem újítja. A belső tér szobákká és étteremmé alakításával a londoni Jonathan Tuckey Design stúdiót bízták meg, és így született meg a Trevarefabrikken.

Bár ez radikális változást jelentett az épület funkciójában, a tervezők igyekeztek a lehet a lehető legjobban tisztelegni az egykori  gyár emléke előtt, így a fa-betonnszerkezetből, a málló vakolatból, és még a rozsdásodó gépekből is.

"A szerkezeti elemek kulcsfontosságúak voltak a tér elrendezésének meghatározásában" - mondta Dan Stilwell, építész. „Megvizsgáltuk, hogyan tarthatjuk meg ezt az eredetileg egybefüggő raktárnak tervezett teret, miközben egymástól különálló, meghitt hangulatú privát helyiségekre osztjuk fel."

A földszinten a látogatók egy betonoszlopokkal keretezett, tágas kávézó-bárba lépnek be, ahol egy kis recepció várja őket, és lépcső vezet fel a szobákhoz.

Ezekhez egy sötét folyosón keresztül lehet eljutni, amely egy ipari ajtóban végződik, mögötte pedig a fényárban úszó Trandamperiet étterem rejtőzik, amelynek nagy ablakai a Vestfjordenre néznek.

Egykor itt gyárották a csukamájolajat, az első emeleten, aminek emlékét a régi fatölcsérek és eredeti gépek őrzik. A hálószobák nyersbeton-falait és mennyezetét egyedi, halványzöld faburkolatok és bútorok lágyítják.

Az építészeket lenyűgözte a rég elkorhadt fa erezetét őrző betonfelület, és mint mondták, a gépekre nem egyszerűen csak a múlt maradványaiként tekintettek, hanem titokzatos tengeri szörnyszekként, amelyek a szobájukba vezető úton köszöntik a vendégeket.

A bútorok és burkolatok új és újrafelhasznált anyagokból készültek, utóbbira példa a helyreállított fehér csempeburkolat és a szobákba vezető lépcsők, amelyeket újrahasznosított téglából alakítottak ki.

Az ablaknyílásokat megtartották, de további szigetelőréteggel és fa redőnnyel mélyítették.

Azt az érzést akarták erősíteni, amikor az ember összekuporodik, hogy menedéket keressen a zord tájon a becsapódó hullámok elől. A második emeleten még zajlanak a munkálatok, és egyelőre még nyitott kérdés, hogy mi kap helyet az emeleten.

Nemrég egy hamburgi gyár is új életet kapott, de abból nem szálloda lett, hanem valmai egészen más.

(Forrás: Dezeen, képek: Andrea Gjestvang/Dezeen)

lofoten | Jonathan Tuckey Design | Henningsvaer | szálloda | norvégia

FOLYTASD EZZEL

A világ legmenőbb céges főhadiszállásai igazi építészeti szenzációk is egyben

Ez történik, ha egy 12. századi olasz kolostor szállodaként születik újjá

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom