Lebilincselő látványt nyújtanak a norvég fjordoktól északra tervezett vadregényes kisházak

Nem lesz könnyű kibírni, amíg elkészül ez a természet mélyén lévő pihenőhely: Norvégia dombos tóvidékén, a Drammen fjordtól északra tervezett tökéletesen elmerülhetünk majd a környező tájban az Atelier Architecture & Design tervezte kisházakban.

Miután számos élvonalbeli skandináv építésziroda létezik, talán kissé különös, de ezúttal a brit AA+D tervezett egy minden túlzás nélkül lenyűgöző pihenőhelyet a mokány norvég tájba, Oslótól nyugatra. Jobban érthető mindez, ha tudjuk, hogy az AA+D átfogóan gondolkozik: összehangolja a projektjei minden elemét a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság együttes elérése érdekében.

Így történt az egyszerűen csak Norsk Retreat (Norvég elvonulás) névre keresztelt projektnél is. A helyszín egy gyönyörű, érintetlen táj, fákkal, tavakkal és zord terepviszonnyal, déli kilátással. A megérkezés drámai, az út szűk szurdok mellett, sebes sodrású folyón át halad, utána viszont nyugalmat árasztó, mozdulatlan, kristálytiszta vizű tavak várnak.

Felszálló köd, északi fény, sejtelmes kontúrok. A táj maga a hely, a kicsiny házakba tényleg csak visszavonul a látogató átmenetileg. Az alapvető feltöltődésen és elvonuláson túl két magasabb rendű célt igyekszenek elérni a tervezők: megmutatni, hogy együtt lehet élni a természettel anélkül, hogy ártanánk neki, illetve ismét összehozni a technológia által egymástól elszakított embereket.

Kihasználva a lejtős táj adottságait minden kunyhó a tó felé néz, és az erdő/tó peremének kontúrjait követve helyezkedik el.

Még a helyi síközpont közlekedését is alaposan kihasználták: az építési folyamat során a szén-dioxid-kibocsátást csökkentik a segítségével, később pedig lehetővé teszi a mozgáskorlátozottak hozzáférését e távoli helyszínhez. Azzal is csökkentik a természetbe való beavatkozást, hogy a téli hónapokban építkeznek, amikor amikor a talaj fagyott, és a növény- és állatvilág nagy része nyugalmi állapotban van,

A házak alapanyaga a helyben beszerzett fából készült, előregyártott CLT fapanel, annak is a saját fejlesztésű „Tewo-Thermowood” modellje. Mindössze a helyszíntől bő húsz kilométerre gyártják a paneleket, amelyekből aztán a passzívház sztenderdnek megfelelő házak épülnek majd.

Az áramot vízenergia adja és talajhőszivattyúval fűtenek majd, a szennyvizet egy biológiai tisztítóműben hasznosítják újra, míg a felszíni vizeket a kabinokat körülvevő „esőkerteken” keresztül szűrik meg, azután visszavezetik a vízfolyásba.

A Norsk Retreat újra rátalálna az iparosodással elveszett tudatosságra, hogy lehetővé tegye az önmagunkkal és a környezettel való kapcsolatbalépést, és az ezzel járó nyugalmat, derűt és tudatosságot.

(Forrás, látványtervek: AA+D)

utazás | norvégia | nyaraló | AA+D | slow living

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Egy tökéletes helyszín Budapest felett a társas kikapcsolódáshoz
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom