Ha ez a pályázat nyer, akkor üvegtetőt és kertet kap a Notre-Dame

A Miysis Studio kicsit futurisztikus álmot látva képzeli el a Notre-Dame rekonstrukcióját: egy modern üvegtetővel találná meg történelem és a jövő közötti egyensúlyt.

Az elképzelés egyelőre még csupán képeken létezik, de a hagyományos és az újszerű elemek ötvözésével az egyik legjobb ötletnek tűnik arra, hogyan éledhetne újjá az április 15-én kigyulladt ikonikus párizsi székesegyház.

Az 1345-ben átadott monumentális épület majdnem teljes tetőszerkezete odalett a közel egy hónappal ezelőtt bekövetkezett katasztrófa során. Denis Stevens, a Miysis igazgatója szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a tornyot felújítanák, a tető pedig fa- és acélkeretekkel vadonatúj, korszerű keretet kapna.

A hagyományos faanyag és az új elemek használatának keverését a múlt és a jövő közti balansz megteremtése érdekében vetnék be. A rekonstruált torony mellett az újrahúzott tetőszerkezet tökéletesen illeszkedne az eredeti épület vonalaihoz, az üvegtető alatt pedig egy mindenki számára látogatható, hatalmas fákkal díszített kertet rendeznének be.

A tetőszerkezet és a torony rekonstrukciójára egyébként nyílt pályázatot hirdetnek, az eddig nyilvánosságra került elképzelések közül jó néhány tervezet meglehetősen szokatlan módon rajzolja meg a Notre-Dame jövőjét.

Stevens szerint a korábbi állapotok visszaállítása kitörölné a szörnyű emlékű tűzesetet a székesegyház történetéből, ugyanakkor természetesen lehetetlen lenne visszakapni az eredeti tornyot és tetőt,

viszont minden tisztelet mellett nyugodtan lehet kreatívan gondolkodni az újjáépítendő részekről.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök ígérete szerint 2024-re befejeződik a Notre-Dame újjáépítése, bár ezer építészeti szakember írt nyílt levelet arról, hogy nem lenne szabad elkapkodni a dolgokat, és öt évbe biztosan nem férne bele a teljes rekonstrukció, ami ezért akár egy évtizedig is eltarthat.

Ez is érdekelhet:

Megható látványt nyújt a régi képeken a hétfőn majdnem teljesen leégett Notre-Dame

Összegyűjtöttünk néhány képet az ikonikus épület történelméből, így láthatjuk, hogyan is festett hosszú évekkel ezelőtt a Mi Asszonyunk.

(Fotók: Dezeen)

kert | terv | párizs | torony | notre dame

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom