Sokan örülhettek annak, mi történt a járvány után először a magyarokkal idén nyáron

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján több mint hatmillió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre a három nyári hónapban, ami egy százalékkal haladja meg a tavalyi főszezon eredményét, a 2019-es évi adatot pedig 6,3 százalékkal múlja felül. Külföldről 2022-hez képest közel tizenöt százalékkal több, 2,6 millió turista érkezett, még annál is többen, mint a 2019-es főszezonban. A legerősebb nyári hónapban, augusztusban a kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken 6,7 millió vendégéjszaka realizálódott, ami szintén meghaladja a tavalyi adatokat. A főszezon egészében a szállodák pedig országszerte hat százalékkal több vendéget fogadtak, mint tavaly, és még a Balatonnál is öt százalékkal többet, mint 2022 nyarán – hangzott el a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közös nyárértékelő sajtótájékoztatóján.

A hazai turizmus több mint tizenhétmillió nyári vendégéjszakával elérte a 2022 nyarán mért értéket, a 2019-es rekordév eredményét pedig közel három százalékkal sikerült felülmúlni – kezdte a szezonértékelést Guller Zoltán, az MTÜ elnöke. Az európai trendekkel összhangban

Magyarországon is hatalmasat erősödött a beutazóforgalom nyáron.

A június-augusztusban érkezett 2,6 millió külföldi turista 7,2 millió vendégéjszakát töltött el hazánkban, ami tavalyi évi adatokat több mint tizenkét százalékkal haladta meg.

3,6 millió belföldi vendég 9,9 millió éjszakát töltött el itthon, a 2019-es rekordév eredményeit a belföldi vendégek száma tíz százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig több mint hat százalékkal múlta felül. Az idei nyári eredmény valamelyest elmaradt a 2022-es főszezoni adatoktól, ám ez annak is köszönhető, hogy

a járvány után először idén már a magyarok is többen nyaraltak külföldön.

− A turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2023 augusztusában 6,7 millió volt, ami 0,8%-kal magasabb az előző év azonos időszakinál, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hat százalékkal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké tizenegy százalékkal emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel nyolcvannégy milliárd forint volt, ez folyó áron huszonöt százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A 2023. augusztusi Atlétikai Világbajnokság jelentősen fellendítette a budapesti turisztikai forgalmat: az Ausztráliából és Óceániából érkező külföldivendég-éjszakák száma több mint százhúsz százalékkal, az Afrikából, valamint Ázsiából jövőké pedig közel hatvan, illetve ötven százalékkal emelkedett a fővárosban 2022 augusztusához képest. A topologikus térképeken látható terület módosítás a belföldi, illetve a külföldi vendégéjszakák számával arányos. Összességében kijelenthető, hogy a belföldi vendégéjszakák tekintetében a Balaton térsége volt, míg a külföldi vendégéjszakák esetén pedig a Balaton térsége és a főváros volt a legnépszerűbb 2023 augusztusában – emelte ki Dr. Kincses Áron, a KSH elnöke.

A nyári főszezonban a turisztikai forgalom háromnegyedéből vidéki szálláshelyek részesültek, a mintegy tizenhárom millió vendégéjszaka közel negyvenkét százalékát pedig a Balatonnál regisztrálták.

Mintegy tizenhat százalékkal több magyar vendég érkezett a magyar tengerhez, mint 2019-ben.

A balatoni szálláshelyek négyszáznyolcezer külföldi vendéget is fogadtak, ez négy százalékkal több 2022-höz képest és tizenhárom százalékkal haladja meg a 2019-es számokat.

− 2019 nyarához képest a szállodák is öt százalékkal több vendéget fogadtak a Balatonnál, és nemcsak a külföldiek (+4%), de a hazai turisták közül is többen (+5%) nyaraltak legnagyobb tavunk partjainál, mint a vírushelyzet előtt. Összességében ezen a nyáron is elég magas, hétmilliós vendégéjszaka-forgalmat bonyolítottak a magyarországi szállodák, ami közel azonosan alakult a tavalyi főszezon eredményéhez − mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Budapesten idén június és augusztus között közel négymillió vendégéjszakát töltöttek el a turisták a főváros szálláshelyeken, ez több mint tizenhárom százalékkal felülmúlja a 2022-es nyári adatot és

kilencvenkilenc százalékra megközelíti a 2019-es rekordév szintjét.

− Az erős nyári eredmények mellett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatainak köszönhetően mi már látjuk a szeptemberi számokat is, a vendégéjszaka-fogalom január-szeptemberben már közel harminchárom millió volt. Ez országosan 1,2 százalékkal múlja felül a 2022-es értéket, és mindössze hajszálnyival kevesebb mint 2019-ben. Infláció felett, harmincegy százalékkal növekedtek a szálláshelyi bevételek is − emelte ki Guller Zoltán, az MTÜ elnöke.

Hozzátette, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján különösen a főváros vette ki a részét a növekedésből, ahol a turisták 13,2 százalékkal több éjszakát töltöttek, mint egy évvel ezelőtt január-szeptember között. Az első kilenc hónapban eltöltött 22,6 millió vidéki vendégéjszaka már beérte a 2019-es rekordévit, a belföldi forgalom pedig 1,2 százalékkal meg is haladta azt.

A Balatont pedig idén tizenkét százalékkal több hazai turista választotta,

mint a járvány előtti utolsó évben, a külföldi vendégek száma pedig mind 2022-höz (10,6%), mind 2019-hez (7,5%) képest jelentősen bővült.

Az NTAK-ban az év hátralévő részére látható előfoglalások is biztatóak. A szeptemberi 3,4 millió vendégéjszakát követően októberre három, novemberre pedig 2,4 millió vendégéjszakát prognosztizál az MTÜ. Ez októberben közel másfél, november-decemberre pedig három százalékos növekedést vetít elő, ami biztató kilátásokat jelent az év egészére is.

(Fotók: Getty)

balaton | adatok | statisztika | budapest | turizmus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom