Nyolc tipp 2021-re, hogyan étkezz helyesen

Folyamatos bizonytalanság és szorongás jellemezte az elmúlt évet, de az idei talán már nyugodtabb lehet. Ezért persze magunknak is tenni valamit, például annyit, hogy egészségesebben étkezünk. Adunk néhány tanácsot. 

Odafigyelés

Ne a kalóriaszámláláson legyen a hangsúly, hanem hallgassunk a testünkre. Lisa R. Young dietetikus szerint "tanuljuk meg felismerni az éhségérzetet, valamint határozzuk meg az étkezési preferenciákat, beleértve azt is, hogy mit érzünk bizonyos ételek elfogyasztása után".

Ha egy süti megnyugtat, amikor kissé stresszesnek érezzük magunkat, akkor rendben van, kapjunk be valamit. De ha nem igazán vagyunk éhesek, gondoljunk inkább más, megnyugtató dologra (jógázzunk, hívjunk fel egy barátot, vegyünk egy forró fürdőt stb.).

Immunrendszer-turbó

2020 megmutatta, mennyire fontos az immunrendszerünk védelme.

Egészítsük ki az étkezésünket olyan ételekkel, melyek segítenek az egészség megőrzésében, és erősítik az immunrendszert.

Jöhet narancs, spenót, kelkáposzta, édesburgonya, sárgarépa, tojás, bab; vagy éppen a vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli zsíros halak és kagylók. A gyógyító italok közül az antioxidánsokban gazdag matcha lattét érdemes rendszeresen kortyolgatni.

Több feldolgozott étel

Persze nem a kolbászokra vagy az előrecsomagolt desszertekre gondolunk, hanem konzervekre, amelyek könnyen beépíthetők az egészséges táplálkozásba. Ide tartozik a babkonzerv, a tonhal, a paradicsom, a különféle mogyoróvajak, valamint a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek.

Az ilyen jellegű élelmiszerek beszerzése egyben azt is jelenti, hogy ritkábban kell elmenni vásárolni (vagy rendelni), könnyű őket raktározni, ami ugye különösen hasznos lehet a téli hónapokban, nem beszélve arról, hogy a mélyhűtőben tárolt fagyasztott gyümölcsökből pillanatok alatt összedobható egy vitamindús turmix.

Új receptek

Az otthoni kísérletezgetéssel kontroll alatt tarthatjuk az összetevőket, másrészt növelhetjük a tápláló ételek rotációba kerülését. Kezdő szakácsok sikerélményként élhetik meg a főzést, és adott esetben szórakoztató módon kelthetik fel a gyerekek figyelmét az egészséges ételek iránt.

Ha már kezdők, nem kell rágörcsölni és túlgondolni az otthoni főzést, egy egyszerű recept ugyanolyan finom és lenyűgöző lehet, mint egy bonyolult. A tapasztaltabbak persze fellapozhatnak egy haladóknak szóló szakácskönyvet új kihívások után kutatva.

Fókuszban a növények

A krónikus betegségek nyolcvan százaléka megelőzhető és visszafordítható a növényi eredetű étrend előtérbe helyezésével – állítja a New York-i Dr. Robert Graham.

A több zöldség és a kevesebb hús beépítésének legegyszerűbb módja már egy kis csalással is elérhető: például a hagyományos lasagnéból hagyjuk ki a húst, és helyettesítsük zöldségekkel, a tacóból felejtsük el a húst és kerüljön bele fekete bab vagy tofu. Kevésbé drasztikus megoldásként be lehet vezetni hetente egy-két napot, amikor teljesen ignoráljuk a húsfogyasztást.

Ha már nasi, akkor ne cukros

Bármikor jólesik a film vagy sorozatnézéshez elmajszolgatni ezt-azt, aminek azért nem muszáj cukorbombának lennie.

A rostok és a fehérjék bevitele után ráadásul kevésbé vágyunk rá.

A rostokban gazdag bogyós gyümölcsök némi joghurttal vagy chia pudinggal, netán a szeletelt alma vagy banán kevés mogyoróvajjal bőven kielégíti az édesség utáni vágyat, miközben kordában tartja a hozzáadott cukrot.

Az elmaradhatatlan hidratálás

Az optimális egészségi állapot érdekében hidratálni kell, mert dietetikusok szerint még az enyhe kiszáradás is fizikai stresszt jelenthet a szervezet számára. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele megelőzheti a kiszáradás tüneteit, beleértve a fáradtságot és a szédülést.

A nőknek 2,7 liter, a férfiaknak 3,7 liter elfogyasztására kell törekedniük napi szinten. Ez a mennyiség tartalmazza a folyadékban és vízben gazdag ételeket, például gyümölcsöket, zöldségeket és leveseket.

Támaszkodj másokra

A kitűzött cél érdekében keressünk egy-két családtagot vagy barátot, aki támogat, akivel meg lehet osztani a gondolatokat, aki segít a motiválásban, vagy szimplán csak meghallgat.

Valamilyen egészségügyi probléma vagy ételintolerancia esetén ellenben javasolt dietetikushoz fordulni a megfelelő szakmai útmutatásért.

Ez is érdekelhet:
Hat újévi gasztrobabona, hogy 2021 jobb legyen

Számos nemzetközi tippet is begyűjthetünk.

(Forrás: CNN, fotók: Pixabay, Unsplash, Getty Images)

tippek | új év | tanácsok | figyelmes | egészséges | táplálkozás

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A hely, ahonnan nem akarsz hazamenni – Spirit Hotel
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom