Close
Az olaszok szerint ezek a legnagyobb bűnök, amiket olasz ételekkel el lehet követni

Az olaszok szerint ezek a legnagyobb bűnök, amiket olasz ételekkel el lehet követni

Némileg meglepő módon nem az ananászos pizza végzett a lista élén. 

Az olasz ételek világszerte másképp néznek ki, mint ahogyan eredetileg Olaszországban tányérra kerülnek – és ennek jó oka van. Amerikában például az itáliai bevándorlók első hullámának megérkezése óta a receptek és az étkezési szokások alkalmazkodtak az új környezethez.

A hobbiszakácsok és a hivatásos séfek általában igyekeznek a lehető legjobban tisztelni az eredeti olasz recepteket, de nem mindig sikerül nekik. Az olaszok ezt tudomásul veszik, bár az angol adatelemző oldal, a YouGov legújabb felmérésében nem fogták vissza magukat és elárulták, mely “olasz ételek elleni bűncselekmények” háborítják fel őket leginkább.

Először is, alapból nem helytelenítenek mindent, amit a nem olaszok művelnek olasz ételekkel. A YouGov által megkérdezetteket például nem különösebben zavarja, ha valaki pizzát eszik ebédre (szerintük amúgy csak vacsorára lenne szabad), vagy ha húsgombócot pakol a spagettire (ez az étel nem is létezik Olaszországban, az Amerikába bevándorolt olaszok alkották).

Itt azonban egy kicsit ellentmondásossá válik a történet: sok olasz kevésbé tartja elfogadhatónak a “száraz spagetti összetördelését főzés előtt” és a “tészta tányérra pakolását, majd a szósz hozzáadását.”

Most pedig jöjjenek  azok a főzési technikák és étkezési szokások, amelyektől tényleg kibuknak!

Ide tartozik például, ha valaki sajtot eszik a tenger gyümölcsei mellé – Olaszországban ezt a két fogást soha sem keverik össze, mert szerintük nem szabad sajtot szórni olyan tésztára, amely tengeri herkentyűt tartalmaz.

Egy igazi carbonara krémességét kizárólag tojássárgájából kell kinyerni; bármilyen tejszín hozzáadása tilos. És ami a lényeg: eszünkbe se jusson hideg vízben főzni a tésztát – ez az olaszok körében valóságos  szentségtörés, sok amerikai háztartásban viszont eléggé bevett gyakorlat. Ha van valami, amiben viszont az amerikaiak és az olaszok egyetértenek – legalábbis ezen felmérés szerint –, az az, hogy az ananász nem való a pizzára.

Az abszolút legnagyobb bűn, amit egy olasz el tud képzelni a gasztronómiájuk ellen, az pedig nem más, mint a ketchup használata spagettiszószként.

A megkérdezett amerikaiak többsége egyébként egyetértett velük abban, hogy ez elfogadhatatlan, bár nem is általánosan elfogadott: az indonéziaiak és a hongkongiak szeretnek ketchupot önteni a tésztára, sőt, a ketchupos spagetti Ázsia-szerte népszerű receptnek számít.

Aki viszont semmiképp sem akar magára haragítani egy olaszt, a ketchupot biztos, ami biztos, inkább hagyja meg a sült krumplihoz.

Öt emberből legalább háromnak kedvencei a tésztaételek. Megmutatjuk a mi három favoritunkat: egyszerűek, gyorsan elkészülnek, és mégis igazi gasztronómiai élményt nyújtanak.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images, Unsplash)

gasztronómia | spagetti | tészta | pizza | bűnök

FOLYTASD EZZEL

Meglepő dolog derült ki a koffeinmentes kávéról

Három isteni étel, amihez csak egy percnyi energiát kell használnod

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram