Az olaszok számára az étkezés nem tréfa, hiszen már évezredek óta tökéletesítik az étkezés művészetét.
Az idők folyamán számos kimondatlan szabályt hoztak, amelyek egy része az étkezési idővel, az éttermi etikettel és a kávézási szokásokkal kapcsolatos. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amikkel érdemes tisztában lennünk.
Indítsd édesen a napot!
Az igazi olasz reggeli egy kapucsínóból és egy cornettóból vagy más péksüteményből áll, amelyet a kávézóban, a pultnál állva fogyasztanak el. Cornettót – lekvárral, tejszínnel, esetleg nutellával megtöltve – gyakorlatilag bárhol tudunk vásárolni, de
Rómában járva erősen ajánlott a maritozzót, Nápolyban a sfagliatellát, Szicíliában pedig brióst megkóstolni.
Kapucsínót csak reggelire!
Az olaszok a nap folyamán eszpresszót isznak, a kapucsínó kizárólag a reggeli részeként fogyasztható. Ha az espresso vagy a ristretto túlságosan erős a számunkra,
érdemes megkóstolni a macchiatót vagy a caffé lungót.
Az étkezéseknek megvan a maguk ideje
Az olaszok jellemzően 13 óra és 14:30 között ebédelnek, a vacsorájukat pedig 20:30 és 22:30 között fogyasztják.
Az éttermek jelentős része 12:30 vagy 13 óra körül nyit ebédidőben és 14:30-tól vagy 15:00-tól bezárják a konyhát, hogy aztán este hét, fél nyolc környékén nyissák ki újra.
Ne feledkezzünk meg az asztalfoglalásról!
Az étkezésre az olaszok időt szánnak, éppen ezért nem törekednek az éttermek arra, hogy forgassák az asztalokat.
Rendkívül fontos tehát, hogy asztalt foglaljunk, különösen a népszerű helyeken.
Az olasz pincérek addig nem hozzák a számlát, amíg nem kérjük, ez is szimbolizálja, hogy nem sürgetik a vendégeket az étkezés és a beszélgetés befejezésére.
Az evés és az ivás egymástól elválaszthatatlan
Ritkán látni, hogy az olaszok valamilyen étel nélkül innának egy pohár bort, vagy más alkoholos italt. Az éttermekben is, ha aperitivót kérnek a vendégek, biztosan kapnak mellé valamilyen sós harapnivalót. Az aperitivónak mindig olyan italt választanak, ami nem édes, hiszen a savasabb italok meghozzák az étvágyat. Étkezést közben általában bort, sört vagy koktélokat isznak.
A pizza mellé viszont sör jár!
Halhoz fehérbort, húsokhoz vörösbort választanak.
Középpontban a szezonalitás
Bár manapság egész évben sok gyümölcsöt és zöldséget lehet kapni, az olaszok tudják, hogy a főszezonban ezek sokkal jobb ízűek. A paradicsom nyáron a legízletesebb, míg az ősz a tököt hozza, a tél az articsóka szezonja, a tavasz pedig tele van olyan zöldségekkel, mint a borsó, a bab vagy a spárga.
Sok étterem évszakonként változtatja étlapját, vagy a megszokott ételek mellett szezonális különlegességeket is kínál.
Hagyományos receptúrák
Az olaszok nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományos receptekre,
mind az alapanyagok, mind az elkészítési technikák tekintetében.
Egy tányér cacio e pepe-t parmezánnal például nem ehetjük, hiszen ahhoz tradicionálisan pecorino sajt illik.
Regionális ételek
Olaszországban járva – különösen egy körutazás alkalmával – érdemes a regionális fogásokat végig kóstolni.
Rómában a trattoriákban olyan tésztákat szolgálnak fel, mint a carbonara, cacio e pepe, amatriciana és gricia. Toszkánában a különlegességek közé tartozik a pappa al pomodoro és a bistecca alla fiorentina. Milánóban a risotto alla milanese és a cotoletta alla milanese a legjobb választás.
Turistacsapda vagy a legszebb hely Európában a népszerű olasz úti cél? Erre a kérdésre kerestük a választ ebben a cikkünkben, itt pedig az is kiderül, ki az a zseniális világsztár, aki szívvel-lélekkel tudja hirdetni az igazi olasz életérést.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)
olaszország | dolce vita | olasz gasztronómia
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!