Az olaszok számára az étkezés nem tréfa, hiszen már évezredek óta tökéletesítik az étkezés művészetét.
Az idők folyamán számos kimondatlan szabályt hoztak, amelyek egy része az étkezési idővel, az éttermi etikettel és a kávézási szokásokkal kapcsolatos. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amikkel érdemes tisztában lennünk.
Indítsd édesen a napot!
Az igazi olasz reggeli egy kapucsínóból és egy cornettóból vagy más péksüteményből áll, amelyet a kávézóban, a pultnál állva fogyasztanak el. Cornettót – lekvárral, tejszínnel, esetleg nutellával megtöltve – gyakorlatilag bárhol tudunk vásárolni, de
Rómában járva erősen ajánlott a maritozzót, Nápolyban a sfagliatellát, Szicíliában pedig brióst megkóstolni.
Kapucsínót csak reggelire!
Az olaszok a nap folyamán eszpresszót isznak, a kapucsínó kizárólag a reggeli részeként fogyasztható. Ha az espresso vagy a ristretto túlságosan erős a számunkra,
érdemes megkóstolni a macchiatót vagy a caffé lungót.
Az étkezéseknek megvan a maguk ideje
Az olaszok jellemzően 13 óra és 14:30 között ebédelnek, a vacsorájukat pedig 20:30 és 22:30 között fogyasztják.
Az éttermek jelentős része 12:30 vagy 13 óra körül nyit ebédidőben és 14:30-tól vagy 15:00-tól bezárják a konyhát, hogy aztán este hét, fél nyolc környékén nyissák ki újra.
Ne feledkezzünk meg az asztalfoglalásról!
Az étkezésre az olaszok időt szánnak, éppen ezért nem törekednek az éttermek arra, hogy forgassák az asztalokat.
Rendkívül fontos tehát, hogy asztalt foglaljunk, különösen a népszerű helyeken.
Az olasz pincérek addig nem hozzák a számlát, amíg nem kérjük, ez is szimbolizálja, hogy nem sürgetik a vendégeket az étkezés és a beszélgetés befejezésére.
Az evés és az ivás egymástól elválaszthatatlan
Ritkán látni, hogy az olaszok valamilyen étel nélkül innának egy pohár bort, vagy más alkoholos italt. Az éttermekben is, ha aperitivót kérnek a vendégek, biztosan kapnak mellé valamilyen sós harapnivalót. Az aperitivónak mindig olyan italt választanak, ami nem édes, hiszen a savasabb italok meghozzák az étvágyat. Étkezést közben általában bort, sört vagy koktélokat isznak.
A pizza mellé viszont sör jár!
Halhoz fehérbort, húsokhoz vörösbort választanak.
Középpontban a szezonalitás
Bár manapság egész évben sok gyümölcsöt és zöldséget lehet kapni, az olaszok tudják, hogy a főszezonban ezek sokkal jobb ízűek. A paradicsom nyáron a legízletesebb, míg az ősz a tököt hozza, a tél az articsóka szezonja, a tavasz pedig tele van olyan zöldségekkel, mint a borsó, a bab vagy a spárga.
Sok étterem évszakonként változtatja étlapját, vagy a megszokott ételek mellett szezonális különlegességeket is kínál.
Hagyományos receptúrák
Az olaszok nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományos receptekre,
mind az alapanyagok, mind az elkészítési technikák tekintetében.
Egy tányér cacio e pepe-t parmezánnal például nem ehetjük, hiszen ahhoz tradicionálisan pecorino sajt illik.
Regionális ételek
Olaszországban járva – különösen egy körutazás alkalmával – érdemes a regionális fogásokat végig kóstolni.
Rómában a trattoriákban olyan tésztákat szolgálnak fel, mint a carbonara, cacio e pepe, amatriciana és gricia. Toszkánában a különlegességek közé tartozik a pappa al pomodoro és a bistecca alla fiorentina. Milánóban a risotto alla milanese és a cotoletta alla milanese a legjobb választás.
Turistacsapda vagy a legszebb hely Európában a népszerű olasz úti cél? Erre a kérdésre kerestük a választ ebben a cikkünkben, itt pedig az is kiderül, ki az a zseniális világsztár, aki szívvel-lélekkel tudja hirdetni az igazi olasz életérést.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)
olaszország | dolce vita | olasz gasztronómia
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!