Close
Új törvénnyel lépnek fel az olaszok a fagyihamisítók ellen

Új törvénnyel lépnek fel az olaszok a fagyihamisítók ellen

Egyes sajtóértesülések szerint az olasz kormány bekeményíthet a fagylaltárusokkal szemben, sokan ugyanis a tradicionális receptúrák helyett mindenféle zseléket, mesterséges összetevőket és ízfokozókat használnak, vagy levegővel dúsítják fel a fagyikat.

Hogy ismét régi minőségében kóstolhassuk a semmihez sem hasonlítható itáliai gelatókat, egy törvényjavaslatot nyújtott be az olasz kormány,

melynek értelmében a fagylaltárusoknak szigorú minőség-ellenőrzésnek kell alávetniük magukat.

A nem megfelelő fagyit árusítók akár tízezer eurós bírságra is számíthatnak.

“Az olasz fagylalt mindig is hazánk egyik gasztronómiai szimbóluma volt, a tésztával és a pizzával együtt” – mondta Riccardo Nencini szenátor az Il Messaggero című lapnak, hozzátéve, eddig jogi védelmet nem biztosítottak sem a kézműves fagylaltnak, sem pedig azok készítőinek. Ezt használják ki azok az árusok, akik fittyet hányva a tradíciókra, rossz minőségű, de olcsó gelatóval lepik el a piacot.

Az autentikus receptúrák szerint ugyanis az olasz fagylalt tejet vagy tejszínt, tojást és friss alapanyagokat tartalmazhat, állagjavítókat nem.

Éppen ezért a törvényjavaslat a magas minőségű gelato védelme érdekében betiltaná az ízfokozókat, a szintetikus aromákat és a színezékek használatát is.

Ahogy a gasztronómiai ugrásszerűen fejlődött, úgy a fagylaltkészítésben is sikerült túllépni a csoki-vanília alapokon, és néha az őrültség határait súroló ízkombinációk születnek már az apró, sarki fagyizókban is. De akárhogy nézzük, az édes tölcsérbe kapott levendulás maracuja még mindig csak az NB I, a Bajnokok Ligájához jóval több kell. Több helyen Prága és New York között tudják is a receptet. Összegyűjtöttünk néhányat a high-end fagyizók és fagylaltok – a klasszikus olasztól a folyékony nitrogénnel előállítottig – közül, amelyekért érdemes tetemesebb távolságokat is megtenni.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Még jobb lett Európa legjobb katélyszállója, megnyitott a Clarisse
Készítsd el azt a koktélt, amit Jeff Bridges tett legendássá!
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Káprázatosan szép magyar projekt mutatja meg, milyenek a jövő élhető otthonai!
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom