Egyes sajtóértesülések szerint az olasz kormány bekeményíthet a fagylaltárusokkal szemben, sokan ugyanis a tradicionális receptúrák helyett mindenféle zseléket, mesterséges összetevőket és ízfokozókat használnak, vagy levegővel dúsítják fel a fagyikat.
Hogy ismét régi minőségében kóstolhassuk a semmihez sem hasonlítható itáliai gelatókat, egy törvényjavaslatot nyújtott be az olasz kormány,
melynek értelmében a fagylaltárusoknak szigorú minőség-ellenőrzésnek kell alávetniük magukat.
A nem megfelelő fagyit árusítók akár tízezer eurós bírságra is számíthatnak.
"Az olasz fagylalt mindig is hazánk egyik gasztronómiai szimbóluma volt, a tésztával és a pizzával együtt" – mondta Riccardo Nencini szenátor az Il Messaggero című lapnak, hozzátéve, eddig jogi védelmet nem biztosítottak sem a kézműves fagylaltnak, sem pedig azok készítőinek. Ezt használják ki azok az árusok, akik fittyet hányva a tradíciókra, rossz minőségű, de olcsó gelatóval lepik el a piacot.
Az autentikus receptúrák szerint ugyanis az olasz fagylalt tejet vagy tejszínt, tojást és friss alapanyagokat tartalmazhat, állagjavítókat nem.
Éppen ezért a törvényjavaslat a magas minőségű gelato védelme érdekében betiltaná az ízfokozókat, a szintetikus aromákat és a színezékek használatát is.
Ahogy a gasztronómiai ugrásszerűen fejlődött, úgy a fagylaltkészítésben is sikerült túllépni a csoki-vanília alapokon, és néha az őrültség határait súroló ízkombinációk születnek már az apró, sarki fagyizókban is. De akárhogy nézzük, az édes tölcsérbe kapott levendulás maracuja még mindig csak az NB I, a Bajnokok Ligájához jóval több kell. Több helyen Prága és New York között tudják is a receptet. Összegyűjtöttünk néhányat a high-end fagyizók és fagylaltok – a klasszikus olasztól a folyékony nitrogénnel előállítottig – közül, amelyekért érdemes tetemesebb távolságokat is megtenni.
(Fotók: Getty Images)
olasz | gelato | védelem | fagylalt | fagyi
A modern luxus nyomában a Range Roverrel
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!