Close
Nagy dolog történhet hamarosan a világ talán legkedveltebb konyhájával

Nagy dolog történhet hamarosan a világ talán legkedveltebb konyhájával

A tésztáktól kezdve a pizzákon és a mennyei kávén át a gelatóig  az olasz ételek alapvetően a boldogság szinonímájaként is leírhatóak. Az olasz a világ egyik kedvenc konyhájának számít – és hamarosan hivatalosan is elismert és védett örökség lehet.

Az olaszországi kulturális és mezőgazdasági minisztériumok összefogtak, hogy 2023-ra hivatalosan is felterjesszék nemzetük konyháját az UNESCO kulturális örökségi listájára.

A jelölésben az olasz kormány kiemelte azokat a szellemi kulturális örökségeket, társadalmi szokásokat és rítusokat, amelyeket a konyha képvisel. Ételeik tükrözik az ország biokulturális sokszínűségét és azt a nemzeti hagyományt is, hogy az ételek elkészítése és elfogyasztása a szeretteikkel való kötődés jegyében történik meg.

Az UNESCO megvitatja a javaslatot, és legkésőbb 2025 decemberéig meghozza a döntést.

Olaszország egyébként már 2017-ben megkapta az áhított világörökségi státuszt, ami a pizzakészítés művészetére vonatkozott. A pizza szülőhelyeként ismert Nápoly városa nyújtott be pályázatot, amit több mint kétmillióan támogattak. A státusz elismerte a pizzakészítés egyedülálló kulturális és gasztronómiai hagyományait, melyek generációról generációra öröklődnek a városban.

Míg Olaszország az egyik legnépszerűbb úti cél, arra az esetre is remek opció, ha új otthonra vágyunk. A történelmi és kulturális nevezetességek, a festői szépségű kisvárosok, a kozmopolita városok, a gyönyörű tengerpartok, a magas hegyek és a világhírű konyha révén gyakorlatilag az új életet kezdők álma.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)
olasz | világörökség | pizza | kávé | unesco

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Makacsabb az infláció a vártnál, érdekes megoldással állnának elő a britek

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram