Olaszországban gáztakarékossági program indul, ennek keretében pedig olyan nemzeti-kultikus dolgokba is beleállna a kormány mint a tésztafőzés. Az olaszok reakciója természetesen nem maradt el.
Az egész Európát érintő energiaválság Olaszországot sem kerüli el, így a kormány igyekszik a lakosságtól azt kérni, hogy körülbelül mindenben legyenek takarékosak. A fűtési szezon késleltetett megkezdésétől az otthonok hőmérsékletének csökkentésén, valamint a zuhanyozás és a gépi mosás idejének szabályozásán át rengeteg javaslat szerepel az októbertől tervezett olaszországi gázfogyasztási takarékossági programban, amelyet kedden tettek közzé.
A földgázfogyasztás csökkentésére irányuló nemzeti tervet az úgynevezett ökológiai átmenetért felelős minisztérium (Mite) bocsátotta ki.
A dokumentum szerint a takarékossági programot minél korábban, már októbertől el kell indítani, és be kell vonni a lakosságot "érzékenyítve az olaszokat a probléma iránt".
A minisztérium a tartományok éghajlata szerint térségenként induló fűtési szezont 15 nappal megrövidíti, azt a korábbihoz képest nyolc nappal később lehet elindítani, és hét nappal korábban kell befejezni. A napi fűtési időt egy órával csökkentik. A középületek fűtési hőmérséklete legfeljebb 17 fok lehet, kétfokos tűréshatárral. Kivételt képeznek ez alól a kórházak, idősotthonok és hasonló intézmények. A lakások fűtésének maximumát 19 fokban szabták meg.
A tárca a takarékosság érdekében követendő magatartás példájaként szorgalmazza a zuhanyozás idejének csökkentését, alacsonyabb hőfokú vízzel, a tűzhelyek, sütők, mosogatógépek, mosógépek takarékos használatát, valamint a különböző elektronikus eszközök teljes kikapcsolását, amikor azok használaton kívül vannak. És jön az olasz néplélek számára leglényegesebb rész:
a dokumentumban kitérnek arra is, hogy tésztafőzéskor, miután a lábasba tett víz elérte a forráspontot, tekerjük alacsonyabbra a lángot.
Ez az ajánlás, amit egyébként egy 74 éves olasz kvantumfizikus? Giorgio Parisi javasolt, azonnali humorforrás lett a közösségi oldalakon, mivel a tésztát Olaszországban nagyon nem szokás alacsony lángon főzni.
A heves reakciók közt felháborodott séfek is kifejtették álláspontjukat, miszerint a tészta gumiszerű lesz, ha alacsony hőfokon fő, az eredmény pedig egyetlen szóval:
katasztrofális.
A most közölt takarékossági programot egyébként a szeptember 25-i parlamenti választások után a következő kormány módosíthatja: ki tudja, mi lesz a kultikus pastafőzés sorsra az következő kormánynál!
(Fotók: Unsplash, forrás: Yahoo, Independent, Reuters)
tészta | takarékosság | olasz | tésztafőzés | olaszország
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!