Huszonhét százalékkal drágult ennek az élelmiszernek az ára és hol van még a vége

A hőhullámok és a szárazság miatt tovább emelkedik majd az olívaolaj ára Spanyoloroszágban, a világ egyik legnagyobb exportőreként pedig ez várhatóan a globális piaci árakra is hatni fog.

Spanyolországban, a világon először nevet adtak egy hőhullámnak. Zoé minden rekordot megdöntött, de az idei kánikulát okozó Yago, Xenia, Vencelao és Vega sem volt semmi júniusban és júliusban. Az extrém hőség pedig nem kíméli az olajbogyó-termelőket sem, akik

a korábbi évekhez képest alacsonyabb termelési volumennel számolnak.

Egy andalúz termesztő úgy nyilatkozott: bár hozzászoktak a vízhiányhoz, ilyen mértékű aszállyal még nem találkoztak. Idén ugyanis a korábbi évek átlagos csapadékmennyiségének csupán a fele hullott alá.

A statisztikai adatok szerint Spanyolország adja a világ olívaolaj-ellátásának közel felét, így a mostani csökkenés hatása globálisan érzékelhető lesz. Ezt súlyosbítja, hogy Olaszország is hasonló problémákkal küzd: akkora aszály, mint ami most van, hetven éve nem volt tapasztalható. Ennek következtében pedig

óvatos becslések szerint is húsz-harminc százalékkal csökkenhet Itália olívaolaj-termelése.

Az olasz szűz olívaolaj ára már huszonhét százalékkal drágult, a spanyol olaj ára tizenkilenc százalékkal emelkedett, az Európai Unió egészében pedig az átlagos áremelkedés tizenhat százalékra tehető. Várhatóan a következő hónapokban az árak tovább fognak emelkedni, kivéve, ha véget ér az aszályos időszak a termőhelyeken. Erre azonban nem sok esélyt látni jelenleg.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

spanyolország | infláció | olívaolaj | áremelkedés | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom