Olyan épülettípus készül New Yorkban, amilyen még sosem volt az Egyesült Államokban

Amerikát a mai napig szokás a lehetőségek hazájának tekinteni, nem is alaptalanul. Ezzel együtt van olyan építmény, ami Európában már több mint száz éve magától értetődően van jelen mindenfelé, az Egyesült Államokban azonban még egy sincs. Ám ez a helyzet hamarosan megváltozik.

Bár Amerikában rendkívül élénk sportélet zajlik, az ott népszerű major ligák (amerikai futball, kosárlabda, baseball, jégkorong) sportágai hosszú évtizedeken át háttérbe szorították az európai focit. Szerveztek bajnokságot Pelével, rendeztek világbajnokságot is, de az igazi áttörés csak az ezredforduló után érkezett el, robbanásszerű elterjedés helyett fokozatos növekedéssel.

Miután a helyi nagy sportok számára adott volt az infrastruktúra, ezeket a stadionokat „kölcsönözték ki” a foci számára is, elég az 1994-es vb-re gondolni. Ám azt, hogy Európa legnépszerűbb sportágára az Államokban is egyre többen kíváncsiak, egy friss hír is alátámasztja:

a New York City FC saját, 25 ezres befogadóképességű stadiont épít magának. Ez lesz az első, kifejezetten a profi focinak szentelt stadion az USA történetében.

Az épületet Queens negyedben húzzák majd fel, a New York Mets baseballcsapatának stadionja mellett. A 780 millió dolláros stadion már megkapta az építési engedélyt a New York-i hatóságoktól, és várhatóan 2027-ben adják majd át.

„Végre van egy hely, amit a sajátunknak nevezhetünk” – írta a hírről a klub honlapja.

Egyúttal a stadion kulcseleme lesz egy átfogó fejlesztési programnak: a kilenchektáros területen lakásokat, állami iskolát, üzleteket és egy szállodát is építenek majd. Innen nézve figyelemre méltó, hogy egy ekkora projekt a foci köré szerveződik majd.

(Forrás, látványtervek: New York City FC, borítókép: GettyImages)

egyesült államok | new york | stadion

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom