A tökéletes koktélhoz már nem kell profi bartendernek lenned

Már sötétkékre festette az eget a péntek este, rajta ott ragyog a hold, te pedig egész héten egyik meetingről estél a másikba. Zsong a fejed, ezért úgy döntesz, hogy ma nem mentek be a városba. Nem vagy bartender, de ott az Opera és jég a fagyasztóban, így mégis jó koktéllal tudsz pontot tenni a hétre.

Kezedbe veszed az üveget és azonnal elveszel az aprólékos címkében, melyen minden motívum egy történetet mesél el. A szfinxfej eredetije az Operaház Andrássy úti homlokzata előtt néz Budapest egyik legszebb részére, a név pedig a kisföldalatti megállójának tábláján díszeleg. Megjelennek még a korlátok és az oszlopok, melyek szintén az épület jellegzetességei. Egyedi színviláguk mellett a szfinx is az előre kevert koktélhoz öltözött minden üvegen.

Kis műhelytitok, hogy a címkén ott vannak a lepárló apró mérőórái, méghozzá pontosan azokkal az állásokkal, ahogyan az Opera gin megszületett. A hangsúlyos boróka mellett még számtalan fűszer teszi egyedivé az tonikkal tökéletesen harmonizáló gint, az Opera mákkal és a Tihanyi Bencés Apátság kertjéből származó levendulával készül.

Igazi klasszikus koktél a Negroni, melyet szinte mindenki ismer, aki nem az édeskés lágyságra vágyik, hanem a gin, a keserű likőr és a vermut hatására. Ez a koktél még 1919-ben született, állítólag gróf Cemillo Negroni sétált be a firenzei Casoni bárba egy elég durva nap után, ahol a bartendertől egy igazán ütős kombinációt kért. A jégre töltött és narancshéjjal díszített Negroni azóta is a gróf nevét viseli.

Mióta Daniel Craig és a Spectre stábja divatba hozta a mexikói halottak napját, azóta mindenki tudja, hogy mire számíthat, amikor felkerül a díszes halotti maszk a szfinx arcára. Fekete címkéje és füstösen szürke üvege azonnal megüzeni, hogy a Corpse Revivert illik komolyan venni.

Másnaposságra szokás ajánlani, hiszen ettől a koktéltól a halottak is feltámadnak, pánikra semmi ok, mert a Harry Craddock bartender szerint négy, gyors egymásutánban elfogyasztva nyugalomba helyezi a feltámadottat.

Ennek a koktélnak nagy történelme és ebből fakadóan számos változata van, melyek közül az első a Punch 1861-es számában jelent meg, de igazán népszerűvé a londoni Savoy Hotel koktélkönyve tette. Az Opera gin mellé itt gyümölcssav, narancslikőr és száraz vermut kerül.

Mintha egy nyáreste volna, olyan könnyed a törtjég közé táncoló Bramble, mely mind közül a legfiatalabb koktél. A hagyományosan citrusos, cukros és szederlikőrös, gin alapú ital igazi frissítő, és csak pont annyira édes, amennyire kell.

Ilyesmihez nem méltó egy esős nap, mert az embernek kedve volna naplementét nézni a Cinque Terrén a gyöngyöző pohár kellemes hűvösségével a kezében.

Még az első világháború éveiben alkotta meg az Aviation koktélt a New York-i Hotel Wallick bartendere, akit a repülés és az ég lilába hajló színe ihletett meg. Az Opera gin mellett az Aviationbe cseresznyelikőr és ibolyalikőr kerül. Utóbbit sokan kénytelenek kihagyni a keveres során, mert mindig ritka és nehezen beszerezhető alapanyag volt. Az Opera ginnél azonban nem bízták a véletlenre, így az előre kevert Aviation is eredeti ibolyalikőrrel készül.

Színéhez és legfőképpen az ízéhez is elengedhetetlen az ibolya, ami ínyenc desszertté emeli a jég nélkül készített italt. Egyúttal az Aviation kiváló mércéje a koktél készítőjének is, megmutatja a bartender ízlését csupán azzal, hogy az édesebb vagy a savasabb irányba tereli az ízvilágát.

Amilyen lelkesedéssel a tulajdonos, Dámosy Bálint mesélt a kezdeti kísérletezésről és a koktélok összeállításáról, abból ragyog a minőség iránti szenvedély. Ahogyan a rendszerváltás után új erőre kapott a borpiac Magyarországon, úgy reformálta meg a sörfőzést a kézműves termékek áradata a 2010-es években. Most hasonló folyamat megy végbe a spirit piacon is, valamint egyre népszerűbbek az előre kevert koktélok, tehát nem is lehetne jobb az Opera időzítése ehhez a négy italhoz.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt.

opera gin | nagy sztori | alkohol | első magyar gin manufaktúra | koktél

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted az őszi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom