Olyan helyekről fotóz a Balaton fotográfusa, ami másnak eszébe sem jutna

Munkáival szeretné elkápráztatni az embereket, elégedettséget, mosolyt csalna az arcukra. A Balatonimádó Orbán Péter képei szinte megigéztek minket, úgyhogy nyomban megkerestük a fotóst, mesélje el, hogyan születnek a magával ragadó alkotásai. 

Orbán Péter a Balatonnál nőtt fel, és jelenleg is ott él, egészen pontosan Badacsonyörsön. Amikor csak teheti, a környéket járja hol gyalogosan, hol kerékpárral, hol autóval, hogy különleges pillanatokat örökítsen meg,

hiszen elmondása szerint a Balatonnál szinte nincs is olyan pillanat, ami ne lenne különleges.

2008-ban fordult komolyabbra a kapcsolat közte és a fotózás között, majd 2015-ben döntött úgy, hivatalosan is ezzel foglalkozna. Hogy ez mennyire jól sikerült, arról a könyvborítókon, magazinokban, reklámkampányokban, online és nyomtatott médiumokban – köztük az egyik legnagyobb példányszámban eladott angol fotósmagazinban, a PhotoPlus-ban –, valamint a National Geographic-ban megjelent munkái tanúskodnak.

Természetesen nem ő az egyetlen fotós, akit mély érzelmek kötnek a Balatonhoz. Amikor útnak indul, többnyire olyan pillanatokat keres, ahogyan nem, vagy csak igazán ritkán láthatjuk a tavat és környékét. "Ezeket a pillanatokat pedig próbálom a megfelelő helyszínnel párosítani. Próbálom megtalálni azokat a hegyoldalakat és szögeket, ahonnan másnak nem biztos, hogy eszébe jutna lefényképezni a tájat. Maga a keresés sokszor tovább tart, mint a fénykép elkészítése, hiszen napokat is képes vagyok böngészni az online térképet egy-egy új kilátópont felfedezéséhez" – avat be picit a kulisszatitkaiba a Balaton fotográfusa.

Adódik a kérdés, egy Balatonnál felnőtt és ott valószínűleg minden rejtett kincset ismerő fényképész ennyi idő után tud-e még izgalmakat találni arrafelé? Orbán Péter erre egyértelmű igennel felel. "A hétköznapi is lehet izgalmas, ha egy új szemszögből nézzük. Annak ellenére is, hogy úgy érzem, ismerem a Balaton-felvidéket töviről-hegyire, mindig találok olyan helyet, ahonnan korábban még nem láttam fényképet. Sőt, különböző időjárási körülmények között, az ismert és gyakran látogatott turistalátványosságok is teljesen új arcukat mutathatják."

Ami a kedvenceit illeti, nem igazán szűkítette le a kört, merthogy

csak ilyenek vannak a környéken!

"Nagyon kedvelem például a Csobánc-hegy tetejét, azt, hogy onnan egyszerre láthatjuk a Balatont és tanúhegyeket. Nem egy esküvői párt rávettem már a megmászására, hogy a tökéletes hátteret biztosítsam magamnak a fotókhoz. Ugyanígy szeretem a Fekete-hegy fennsíkját, a magányosan álló fáival és több kisebb, eldugott helyet, amik szeretném, ha azok is maradnának, így nem is említeném őket. Egyébként minden évszakban más és más a kedvencem."

Mindezekből könnyedén kitalálható, mennyit jelent neki a Balaton. Az otthonát, a munkahelyét, a motiivációját. "A helyet, ahová mindig jó visszatérni, ahol a munka is öröm és a hétköznapi is csodálatos, ahol úgy utazhatok, hogy közben nem is kelek útra. Szeretném, ha ezt mások is így gondolnák, és még sokáig varázsolhatna el minket páratlan szépségével."

Ez is érdekelhet:

Egyszerűen látnod kell, hogyan fest most a Tihanyi-félsziget és a Balaton

A Csodálatos Magyarország csapata egészen pazar drónfotókat készített az Őrtorony-kilátóból.

(Fotók: Orbán Péter)

ősz | fotós | nagy sztori | balaton | interjú

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom