Close
Óriási változások következhetnek az iszlám egyik szent városában

Óriási változások következhetnek az iszlám egyik szent városában

Szaúd-Arábia okosvárossá tenné Medinát, az iszlám egyik szent városát. Erről egy tematikus konferencián számoltak be, amelyen helyi és külföldi techcégek vezetői, valamint az üzleti világ képviselői gyűltek össze.

A héten megrendezett, Technológia és harmónia találkozása című konferencia célja, hogy a mintegy egymilliós

Medinát a technológiai fejlesztések, innovációs programok segítségével 2030-ra a királyság három legélhetőbb városának egyikévé tegyék.

A rendezvényt a medinai városrendezési bizottság szervezte, fővédnöke pedig a medinai kormányzóhelyettes, Szaúd bin Hálid al-Fejszál herceg volt.

Medina, az iszlám egyik szent városa

A megbeszéléseken szóba került a város gazdasági fejlesztése, az új munkahelyek teremtése, valamint az, hogy az egyébként zarándokhelynek is számító Medinát okosvárossá tegyék száloptikai és 5G-hálózatok kiépítésével, illetve az információs technológiai és okostechnológiai infrastruktúra bővítésével.

Így képzelik el a 170 kilométeren át húzódó várost

A medinai fejlesztési bizottság képviselői a sajtónak azt mondták, hogy az innovációs programok emberközpontúak lesznek, és remélik, hogy a városban élők közreműködnek a tervek megvalósításában. Szaúd-Arábia az elmúlt években több programot hirdetett hasonló témában,

a vezetés legfontosabb terve pedig a Vision 2030 program, amelytől a királyság a gazdasága átalakítását és kőolajfüggőségének csökkentését reméli.

Ennek keretében az ország északnyugati részében óriási várost is kialakítanának. A megacity, vagy NEOM, ahogyan a tervezet a leendő várost emlegeti, 500 milliárd dollárba kerül majd, és az állami fejlesztési alapból (Public Investment Fund, PIF) finanszírozzák. A beruházás első fázisát 2025-re tervezik befejezni.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa és legnagyobb városa

A Vision 2030 egyik legfontosabb eleme a görög neosz, azaz új és az arab mustakbal, azaz jövő szavakból alkotott Neom városa. A  tervek szerint tiszta energiával működő, autóktól és utaktól mentes hely lenne. A város mintegy 26 ezer négyzetkilométert foglalna el Szaúd-Arábia Tabúk tartományában, közel Jordánia és Egyiptom határához.

A NEOM fejlesztési projektről bővebben:

(Forrás: MTI)

energia | városfejlesztés | jövő | szaud-arábia | város

FOLYTASD EZZEL

Így alakul idén az utazási kedv a járvány előttihez képest

Erre a tengerpartra vágynak most a legtöbben

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom