Close
New York százéves orosz ikonját is utolérte a bojkott

New York százéves orosz ikonját is utolérte a bojkott

Alaposan átalakította a háború a város kávézóinak erőviszonyait.

New York népszerű teázó-étterme, a Russian Tea Room régóta népszerű célpontja a helyieknek és a turistáknak. Fénykorában olyan hírességek fordultak meg iott, mint George Balanchine koreográfus, Salvador Dali, vagy Leonard Bernstein zeneszerző, és olyan filmekben szerepelt, mint az Aranyoskám című, 1982-es vígjáték és Woody Allen ’79-es Manhattan című romantikus komédiája.

Sokan tértek oda be, miután meghallgattak egy koncertet az onnan mindössze pár lépésre található Carnegie Hall-ban, vagy megnéztek egy előadást a Broadwayen. A múlt héten csütörtökön, ebédidőben azonban az étterem szinte teljesen üres volt. A mintegy harminc, vörös bőrrel borított étkezősarok közül csak kettőnél ültek.

A neve ellenére az orosz teázó egyáltalán nem orosz, valójában egy New York államban bejegyzett pénzügyi csoport tulajdonában áll.

1927-ben nyitották meg a bolsevikok elől menekülő orosz emigránsok,

azóta viszont egymást váltották az amerikai tulajdonosok. Mindez nem akadályozta meg a protestálókat, akik mindent bojkottálni akarnak, ami orosz, még akkor is, ha csak nevében és konyhájában az.

“Menekültek által alapítva, Kijevvel a vérében az orosz teázó szíve Ukrajna népével van, de nem rólunk szól itt a történet” – áll a tulajdonosok CNN-nek küldött nyilatkozatában. “Oroszország túl sokáig megúszta a tömeggyilkosságot, és nekünk továbbra is az Ukrajnában szenvedőkre kell összpontosítanunk.”

Hasonló közlemény került fel az étterem honlapjára is, amelyben elítélik Oroszország háborús cselekedeteit, az ukrán zászló színeiben pedig a Szolidaritás Ukrajnával felirat szerepel. Mint írták, “kiállunk Putyin ellen és Ukrajna népe mellett.”

A New York-i Lower East Side-on ezzel szemben egészen más hangulat alakult ki. Ott tömegek vonultak fel az ukrán Veselka étteremben, a hely forgalma alig egy hét alatt hetvenöt százalékkal nőtt, mint Jason Birchard tulajdonos elmondta, hozzátéve, hogy a hely az ostromlott nemzet gyülekezőpontjává vált.

A Veselka, melynek neve ukránul szivárványt jelen, igyekszik is segíteni, ahol tud, így ​​a borscsok eladásából származó bevételt a Razom for Ukraine nevű civil szervezetnek adományozza, amely orvosi felszereléseket szállít az országba. Mint Birchard elmondta, az első héten tízezer dollárt gyűjtöttek, a másodikon pedig további tizenötezer dollárra számítanak.

Az étterem tárgyadományokat, kötszereket, elemeket, fejlámpákat, valamint víztisztító tablettákat és ruházatot is fogad. „Adományozzon, amit tud, és mi megoldjuk a többit” – olvasható a honlapján.

Itt arról olvashatsz, hogyan esett áldozatul a cenzúrának a világ egyik legnépszerűbb koktélja, itt pedig arról írtunk, hogy miért hagyjuk abba az általános oroszgyűlöletet.

(Forrás: cnn.com, képek: facebook.com/RussianTeaRoomNYC, veselka.com)

kávézó | bojkott | ukrán | orosz | The Russian Tea Room

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Neked a kávézás a szertartásról vagy a koffeinről szól? Ezt kérdi meg egy friss felmérés, és izgalmas válaszokat talál

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram