Close
Nem csak az oroszokra, hanem az ukránokra is büntetést szab ki ez a népszerű turistaparadicsom

Nem csak az oroszokra, hanem az ukránokra is büntetést szab ki ez a népszerű turistaparadicsom

Balinak látványosan tele van a hócipője a rosszul viselkedő turistákkal.

Nemrég az fogalmazódott meg bennük, hogy kitiltják a turistákat a szent hegyekről, most pedig újabb korlátozásokon gondolkodnak. Az egyik az, hogy vissza akarja vonni az érkezéskor adható vízumot mind az Oroszországból, mind az Ukrajnából érkező utazóktól. Mint a helyi kormányzó elmondta, mindkét országból sokan “özönlöttek Balira” a háború elől, de nem tartják be a helyi szabályokat.

A múlt héten például a hatóságok több orosz állampolgárt tartóztattak le, mert lejárt vízummal maradtak a szigeten, de olyanok is voltak, akik turistavízummal akartak vállalkozást alapítani.

Mindeközben fontolgatnak  egy másik szigorítást is: megtiltanák a motorozást a turistáknak, mert gyakran megszegik a közlekedési szabályokat. Például póló,  bukósisak, sőt, jogosítvány nélkül ülnek a volán mögé.

Február végétől március elejéig több mint 171 külföldi állampolgár sértette meg a közlekedési szabályokat, egyes turisták még hamis rendszámtáblákat is használtak.

A tervek szerint a turisták az utazási irodák által biztosított járműveken közlekedhetnének. Nemrég egyébként Nepál hozott hasonló szabályt, amelynek értelmében bizonyos túrákhoz a helyi irodák segítségét kell kérni.

Bali terve persze megosztotta az utazókat és a turisztikai szakembereket is. Az egyik bérbeadó cég vezetője szerint például az a probléma, hogy a hatóságok most sem tartatják be a szabályokat. Úgy véli, inkább az ellenőrzőrendszert kellene megerősíteni, amely garantálja, hogy a bérlőknek van érvényes jogosítványuk, legyen szükség kaucióra, és lépjenek fel megfelelően a szabályokat megszegő járművezetőkkel szemben.

A motor népszerű módja a sziget felfedezésének, mert nincs jól kiépített tömegközlekedési rendszer, de a kétkerekű járművekkel jól lehet lavírozni a forgalomban és a festői sikátorokban.

2023 januárjában egyébként a legtöbb turista Ausztráliából érkezett, több mint 91 ezre látogattak ide, a második helyen pedig Oroszország végzett, ahonnan 22 ezren jöttek.

Ha Balira utazol, akkor az újabb és újabb szabályozások mellett ezt a tíz fontos dolgot is tudnod kell.

(Forrás: BBC képek: Getty Images, Unsplash)

ukrán | motor | orosz | tilalom | indonézia

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram